Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Over de Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

Wat is de Boekenweek van Jongeren?

Het doel van de Boekenweek van Jongeren is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier van lezen te laten ontdekken. Omdat bewezen is dat jongeren die boeken blijven lezen daar in hun verdere ontwikkeling op tal van vlakken van profiteren. Dit gebeurt door een week lang binnen de belevingswereld van jongeren intensief en origineel aandacht te vestigen op het lezen van boeken.

Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat vrijwel alle jongeren (90%) lezen belangrijk vinden. Het belang van lezen wordt bovendien door bijna alle jongeren onderschreven. Toch is er een grote groep die lezen in de praktijk ‘saai’ vindt (45%) en vindt dat het te veel inspanning kost (44%). Dit komt mede doordat ze niet weten welke boeken voor hen beschikbaar zijn en welke bij hun interesses passen. Ze komen boeken niet tegen in de media die ze gebruiken. De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

Waarom heet het Boekenweek van Jongeren?

Jongeren beslissen sinds 2021 mee hoe de Boekenweek van Jongeren eruit ziet. Via sociale media, focusgroepen en school helpen ze beslissingen nemen. Welke boeken moeten leeftijdsgenoten lezen? Welke influencers spreken ze aan? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. We willen graag samenwerken met jongeren en de dialoog aangaan om zo meer jongeren te bereiken en meer zichtbaar te zijn, zowel op school als buiten school.

Wanneer is de Boekenweek van Jongeren 2023?

De Boekenweek van Jongeren vond dit jaar plaats van 15 september t/m 24 september.

Wat is het Beste Boek voor Jongeren?

Dit is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. Er zijn twee categorieën, 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en 'Vertaald'. In beide categorieën zijn er vijf nominaties, aan de start van de Boekenweek van Jongeren op 15 september weten we welk boek de winnaar is in welke categorie. Elk jaar krijgen dus twee boeken de titel Beste Boek voor Jongeren.

Wie kiest het Beste Boek voor Jongeren?

De shortlist wordt gemaakt door een volwassen jury. Vervolgens kiest een jury van zes jongeren, de twee winnende boeken.De jongerenjury 2023 bestaat uit: voorzitter Paris Duivenvoorden (17 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar), Fleur Siersma (15 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (18 jaar).

Wat is BoekTok Live?

Vrijdag 15 september 2023 wordt de Boekenweek van Jongeren afgetrapt met het gratis festival BoekTok Live. Dit jaar zal dit plaatsvinden in Bibliotheek Neude in Utrecht. Tijdens dit evenement zullen veel auteurs aanwezig zijn, waaronder de 3PAK-auteurs Philip Huff, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen en Rima Orie. Er zijn toffe workshops om te volgen, je kunt meedoen aan de Boekenbingo en Poezie Karaoke en natuurlijk zijn er veel boektokkers van de partij.  

Daarnaast is tijdens dit openingsevenement ook de bekendmaking en uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren.  

Wat is de Literatour?

Literatouris de scholentournee van Boekenweek van Jongeren. Tijdens de campagne kunnen leerlingen op hun school meedenken met wie ze graag in gesprek gaan tijdens Literatour. In de tweede helft van het schooljaar, van 26 februari t/m 1 maart 2024, gaan aansprekende auteurs, waaronder de 3PAK-auteurs, langs op 100 scholen. Literatour wordt georganiseerd door De Schrijverscentrale en mede mogelijk gemaakt door Stichting De Versterking. 

Wie zijn de 3PAK auteurs van 2023

Philip Huff is schrijver, dichter en regisseur. In 2009 debuteerde hij met Dagen van gras, drie jaar later gevolgd door het verfilmde Niemand in de stad. In zijn meest recente, bejubelde roman Wat je van bloed weet schrijft hij over het trauma van mishandeling. 

Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen zijn het feministische duo dat bekend werd met hun pamflet en gelijknamige podcast Damn, Honey. Inmiddels hebben zij zes boeken geschreven, waaronder Shit waar je als vrouw mee moet dealen. 

Rima Orie schrijft als Young Adult-auteur graag fantasyverhalen over magische werelden, zoals De Zwendelprins en In het vervloekte hart. Haar verhaal in 3PAK speelt zich af in de wereld van de populaire game Assassin's Creed: Mirage. 

Wat zijn de 10 genomineerde boeken van 2023?

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

Welke boeken wonnen in 2022?

Vorig jaar won LilyTom de Cock (Pelckmans) in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Het meisje met de luidende stemAbi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur) in de categorie 'Vertaald'.

Wie zijn de partners van de Boekenweek van Jongeren?

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt medemogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21. 

Reacties op: Over de Boekenweek van Jongeren