Over de Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

Wat is de Boekenweek van Jongeren?

Het doel van de Boekenweek van Jongeren is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier van lezen te laten ontdekken. Omdat bewezen is dat jongeren die boeken blijven lezen daar in hun verdere ontwikkeling op tal van vlakken van profiteren. Dit gebeurt door een week lang binnen de belevingswereld van jongeren intensief en origineel aandacht te vestigen op het lezen van boeken.

Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat vrijwel alle jongeren (90%) lezen belangrijk vinden. Het belang van lezen wordt bovendien door bijna alle jongeren onderschreven. Toch is er een grote groep die lezen in de praktijk ‘saai’ vindt (45%) en vindt dat het te veel inspanning kost (44%). Dit komt mede doordat ze niet weten welke boeken voor hen beschikbaar zijn en welke bij hun interesses passen. Ze komen boeken niet tegen in de media die ze gebruiken. De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

Waarom is er gekozen voor de naamsverandering?

Jongeren beslissen sinds 2021 mee hoe de Boekenweek van Jongeren eruit ziet. Via sociale media, een focusgroep en school helpen ze beslissingen nemen. Welke boeken moeten leeftijdsgenoten lezen? Welke influencers spreken ze aan? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. We willen graag samenwerken met jongeren en de dialoog aangaan om zo meer jongeren te bereiken en meer zichtbaar te zijn, zowel op school als buiten school.

Wanneer was de Boekenweek van Jongeren 2022?

De Boekenweek van Jongeren vond dit jaar plaats van 16 september t/m 26 september.

Wat is 3PAK?

3PAK is een gratis geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek van Jongeren is het geschenk gratis verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands.

Ook is 3PAK gratis te lenen als e-book bij de Jeugdbibliotheek en met je CJP-pas is het luisterboek ook gratis bij Storytel.

Wie waren de 3PAK auteurs van 2022?

Daan Heerma van Voss debuteerde in 2010 met de roman Een zondagsman. A.F.Th. van der Heijden noemde hem een van de grootste literaire talenten van het land. In 2020 verscheen Coronakronieken. Zijn nieuwste boek is het autobiografische De bange mens.

Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers voor 14+. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Als ze niet schrijft, bezoekt ze jongeren op scholen. In 2022 won ze de Jonge Jury voor Gegijzeld.

Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang. Het is voor het eerst dat er een dichter meewerkt aan 3PAK.

Wat zijn de 10 genomineerde boeken van 2022?

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

Wat is het Beste Boek voor Jongeren?

Dit is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. Er zijn twee categorieën, 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en 'Vertaald'. In beide categorieën zijn er vijf nominaties, aan de start van de Boekenweek van Jongeren op 16 september weten we welk boek de winnaar is in welke categorie. Elk jaar krijgen dus twee boeken de titel Beste Boek voor Jongeren.

Wie kiest het Beste Boek voor Jongeren?

De shortlist wordt gemaakt door een volwassen jury. Vervolgens kiest een jury van zes jongeren, de twee winnende boeken. De jongerenjury bestond in 2022 uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

Welke boeken wonnen in 2021?

Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders in de categorie 'Vertaald'.

Wat is BookTok Live?

Vrijdag 16 september 2022 werd de Boekenweek van Jongeren afgetrapt met het gratis festival BoekTok Live. Deze eerste editie van dit festival vond plaats in het Literatuurmuseum in Den Haag. Tijdens dit evenement waren veel van de genomineerde auteurs, de 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gershwin Bonevacia, Kluun, Victoria Schwab en nog veel meer leuke auteurs aanwezig.

Daarnaast was ook de bekendmaking van het Beste Boek voor Jongeren deze avond. Verder waren er veel toffe workshops, zoals het maken van je eigen spoken word act die je kon volgen. En natuurlijk waren ook de leukste Boektokkers, zoals Soraya Riem en Noah de Campos Neto aanwezig.

Wat is de Literatour?

Literatour is de scholentournee van Boekenweek van Jongeren. Tijdens de campagne kunnen leerlingen op hun school meedenken met wie ze graag in gesprek gaan tijdens Literatour. In de tweede helft van het schooljaar, van 13 t/m 17 februari 2023, gaan aansprekende auteurs, waaronder de 3PAK-auteurs, langs op 100 scholen. Literatour wordt georganiseerd door De Schrijverscentrale en mede mogelijk gemaakt door Stichting De Versterking.

Reacties op: Over de Boekenweek van Jongeren


Gesponsorde boeken