Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Literatour 2023

Boek tijdens de Boekenweek van Jongeren een Schrijversbezoek met korting voor de Literatour in februari. Tijdens de Literatour krijgen 85 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak.

De inschrijfperiode is van 19 september 2022 tot en met 31 oktober 2022.
Inschrijven kan op de website van de Schrijverscentrale

Marlies AllewijnGerda BleesGershwin BonevaciaKhalid BoudouAnne EekhoutWilma GeldofDaan Heerma van VossValentijn HoogenkampElten KieneCis MeijerJennefer MellinkMartijn NiemeijerMijke PelgrimVamba SherifMaren StoffelsBuddy TegenboschChinouk ThijssenCarlie van TongerenGerwin van der WerfMargje Woodrow

Klik op de auteursnaam om naar de bijbehorende informatie te gaan

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn groeide op in Zeeland en woont nu in Amsterdam. In 2012 verscheen haar (semi-)autobiografische debuut SchEef. Daarna volgden de oorlogsroman Ze was 16, de biografische roman De meid, waarmee ze werd genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs en de roman Barsten. Allewijn is eveneens de auteur van het geschenk voor de Week van het Zeeuwse Boek 2019.

Foto: © Romy van Leeuwen

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) debuteerde met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet en publiceerde vervolgens de dichtbundel Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2020 verscheen haar debuutroman Wij zijn licht, die werd bekroond met de Boekhandelsprijs, de European Union Prize for Literature en genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De vertaalrechten van haar roman zijn aan negen landen verkocht.

Foto: © Bart-Jan de Bruijn

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang. Met zijn kenmerkende manier van voordragen is hij regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Bonevacia was in 2021 de eerste dichter die meewerkte aan 3PAK.

Foto: © Mark Uyl

Khalid Boudou

Khalid Boudou werkte als leraar Nederlands en werd in één klap beroemd met Het Schnitzelparadijs. In 2007 bracht hij Pizzamaffia uit, dat werd bekroond met de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2019 verscheen het langverwachte vervolg: Pizzamaffia slaat door.

Foto: © Mark Uyl

Anne Eekhout

Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut. In 2016 verscheen Op een nacht (genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs) en in 2019 Nicolas en de verdwijning van de wereld, dat werd uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Met Mary (2021) beleefde Eekhout haar sensationele internationale doorbraak. De vertaalrechten van deze roman zijn aan veertien landen verkocht.

Foto: © Keke Keukelaar

Wilma Geldof

Wilma Geldof is fulltime schrijver en schrijfdocent. Met haar Young Adult-roman Elke dag een druppel gif won ze in 2015 de Thea Beckmanprijs. Het meisje met de vlechtjes werd in 2021 bekroond met de Duitse Gustav Heinemann Friedenspreis. De vertaalrechten van deze roman zijn aan zeven landen verkocht. Ook zijn de filmrechten verkocht.

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees. In 2020 verscheen Coronakronieken. In het voorjaar van 2021 is zijn nieuwste boek, De bange mens, verschenen.

Foto: © Fjodor Buis

Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg.

Foto: © Sanja Marusic

Elten Kiene

Elten Kiene (1984) is spokenwordartiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. Het samenbrengen van verschillende werelden met woordkunst als belangrijkste instrument loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

Foto: © Dietrich van Gobbel

Cis Meijer

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte jarenlang als beeldeditor. Middelbare scholieren verslinden haar spannende thrillers. Meijer bezoekt veel scholen en boekhandels en zet zich in voor lees- en schrijfbevorderingsprojecten. Game on is haar achtste thriller voor jongeren.

Foto: © Marco Nauta

Jennefer Mellink

Jenner Mellink is opgegroeid in Leusden. In 2014 debuteerde ze met Gebroken, door Hebban genomineerd voor Beste Young Adult Thriller 2014. Daarna volgende vele andere YA-thrillers, waaronder de Kluitman-novelles Opgepast! en Niets te verliezen.

Martijn Niemeijer

Toen Martijn Niemeijer Scheepsjongens van Bontekoe uit had wist hij het zeker: hij wilde ook schrijver worden. Op zijn zeventiende begon hij met schoolkrantartikelen, verhalen en toneelstukken. Hij studeerde literatuur, maar ging daarna vijftien jaar bij een bedrijf in natuurlijke cosmetica werken. Toen dat stopte, kwam het schrijven echt terug. Niemeijer schreef de jeugdboeken Wat niemand ziet en Otis.

Mijke Pelgrim

Mijke Pelgrim (1978) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde in Amsterdam en Edinburgh. Ze werkt als docent Engels en creatief schrijven op een middelbare school. Met haar debuut Dex haalde ze de finale van de Hotze de Roosprijs 2018. De grote klimaatprotesten door scholieren inspireerden haar tot het schrijven van haar eerste Young Adult boek Dwarsloper.

Foto: © Marloes Niemeijer

Vamba Sherif

Vamba Sherif (Liberia, 1973) woont sinds 1993 in Nederland. Hij is schrijver en journalist. Zijn debuutroman Het land van de vaders is deels gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder en gaat over de clash tussen uit de VS teruggekeerde slaven en andere Liberianen. Daarna volgden vier romans. Zijn werk is in verschillend talen verschenen. Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart samen, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Foto: © Robert van der Molen

Maren Stoffels

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) op haar negende haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night, Room Service en Escape Room 2.0. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Foto: © Stefan Neeven

Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (1975) werkt als piloot bij Lufthansa. Hij debuteerde met de jeugdroman Pokerface . Daarna verschenen Oog om oogLivestream en Match. Match is bekroond met de Prijs van de Jonge Jury 2020. Zijn belangrijkste doel is om jongeren te laten zien dat lezen niet saai en suf is, maar juist spannend en interessant. Misschien zelfs wel leuker dan het kijken van een film of serie. Hij bezoekt daarom het hele jaar door middelbare scholen om leerlingen te enthousiasmeren en inspireren. 

Foto: © Martijn van de Griendt

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers voor 14+. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg werd Beste Young Adult Nederlandstalig. Met Gegijzeld won zij de Prijs van de Jonge Jury 2022.

Foto: © Mark Uyl

Carlie van Tongeren

Carlie van Tongeren (1983) begon met schrijven toen ze op zevenjarige leeftijd achter de typemachine van haar moeder kroop. Ze is opgeleid als journalist, maar vond boeken stiekem toch interessanter. Inmiddels heeft ze vier YA-boeken, drie chicklits, drie non-fictieboeken en bijna veertig doktersromans op haar naam staan. Haar jeugdboeken Heerestraat & Rozenlaan en Het zusje van eindigden op de shortlists van de Jonge Jury Prijs. In januari 2023 verschijnt Grijs, een YA-novelle over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Haar tweede droom is scenarioschrijven, waar ze achter de schermen hard aan werkt.

Foto: © Tatjana Almuli

Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf (1969) is columnist, recensent voor Trouw en geeft muziekles op een middelbare school. In 2010 won hij de Nationale Gedichtenwedstrijd. Van zijn vier romans stonden Wild en Een onbarmhartig pad op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Van Een onbarmhartig pad zijn de Engelse en Duitse vertaalrechten inmiddels verkocht. In 2019 verscheen zijn roman Strovuur, die op de shortlist stond voor het Beste Boek voor Jongeren. In augustus 2022 verscheen zijn nieuwe werk De droomfabriek.

Foto: © Fjodor Buis

Margje Woodrow

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers. Ook wordt Woodrow vaak gevraagd voor lezingen en workshops op middelbare scholen. Nationale media consulteren haar met regelmaat om haar expertise over jongeren en lezen. Met Fake trip won Margje de Prijs van de Jonge Jury. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze Netflix of struint ze kringloopwinkels af. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken!

Reacties op: Literatour 2023


Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twi...