Hebban vandaag

Listmania /

Hebban Hot25 - de populairste boeken na 1 jaar Hebban

Hebban bestaat 1 jaar! Precies twaalf maanden geleden was de feestelijke lancering van Hebban. Met een zwierige druk op de rode knop opende de Amerikaanse bestsellerauteur Tess Gerritsen de site in een bomvol Club Bitterzoet. Ter gelegenheid van het 1-jarige bestaan van de site is de redactie van Hebban in de statistieken gedoken en stelde een bijzondere lijst van boeken samen: de Hebban Hot25 - de vijfentwintig boeken die ertoe hebben gedaan in het eerste jaar van Hebban.

Vele duizenden lezers op Hebban zijn verantwoordelijk voor ruim 150.000 boekwaarderingen, zij plaatsten in de afgelopen 12 maanden meer dan een kwart miljoen boeken op de verschillende boekenplanken (Mijn Hebban). Hebban.nl werd in deze periode meer dan anderhalf miljoen keer bezocht, goed voor ruim 7 miljoen pageviews. Uit deze brij van getallen, selecteerde de Hebban-redactie de 25 boeken die ertoe deden het eerste jaar van Hebban. Een alfabetisch overzicht van alle ‘hete’ boeken verschenen in 2014 en 2015.


KOM HIER DAT IK U KUS van Griet Op de Beeck (uitgeverij Prometheus)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,4

Kom hier dat ik u kus werd vier dagen na verschijning, op 30 september 2014, door het boekenpanel van DWDD verkozen tot Boek van de Maand. Sindsdien staat de tweede roman van Griet Op de Beeck in de hoogste regionen van de Bestseller 60. Op de Beeck (1973) was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en voor De Morgen. Ze debuteerde met het alom geprezen Vele hemels boven de zevende.  

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.  

Hebban beoordeelde het boek met vier sterren: ‘Een in vele opzichten prachtige roman’

IK REIS ALLEEN van Samuel Bjørk (Luitingh-Sijthoff)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,7

Het boek werd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff reeds aangekondigd als thrillerfenomeen en vergeleken met de populaire tv-serie The Bridge. En de uitgeverij heeft woord gehouden. Ik reis alleen van Samuel Bjørk is het eerste boek van een serie met in de hoofdrol inspecteur Holger Munch, een oude rot in het vak, en zijn jongere collega Mia Krüger. Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren, en om haar nek hangt een vliegtuiglabel met de tekst 
‘Ik reis alleen’. Na een intern onderzoek werd Munchs speciale onderzoeksteam jaren geleden opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt zijn team weer tot leven gewekt.  

Samuel Bjørk is het pseudoniem voor de Noorse schrijver, toneelschrijver en singer/songwriter Frode Sander Øien (1969). Hij debuteerde in 2001 met de roman Fantastiske Pepsi LoveIk reis alleen is zijn debuut als misdaadauteur. Niet onfortuinlijk, want ook in Nederland staat het boek sinds de verschijning onafgebroken in de Bestseller 60.  

Hebban beoordeelde het boek met 5 sterren: ‘Een briljante pageturner van grote klasse’

DE DERDE STEM van  Cilla & Rolf Börjlind (A.W. Bruna Uitgevers)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,6

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scenarioschrijvers van Zweden. Het echtpaar is verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. In 2013 debuteerden ze met het eerste deel van de Rönning & Stilton-reeks getiteld Springvloed. De derde stem is het tweede deel.  Het boek haalde de Bestseller 60 niet, maar werd door de leden van de Crimezone Leesclub unaniem goed beoordeeld. Met een 8,5 als eindoordeel staat het boek hoog in de Hall of Fame van de leesclub.  

In De derde stem wordt de blinde assistente van een messenwerper levenloos in een park in Marseille aangetroffen. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood. Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak komt bij Mette Olsäter terecht. Zij leidt het team dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt. Olivia Rönning raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin een heel andere weg en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Opnieuw een aanrader!’

HET HOUT van Jeroen Brouwers (Atlas Contact)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,6

Jeroen Brouwers is een Nederlands journalist, essayist en schrijver met een enorm oeuvre. Geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië brengt hij een deel van zijn jeugd tijdens de Japanse bezetting door in een kamp. Sinds de jaren 70 is hij fulltime schrijver en werd hij vele malen bekroond met literaire prijzen, waaronder de Constantijn Huygens Prijs, de Gouden Uil en de Multatuliprijs.  

Als tegenhanger van het overheersend protestante geschrijf in de huidige Nederlandse letteren is Het hout een 'katholieke' roman. In een door mannelijke kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura doet daar zelf niet aan mee, maar is ervan op de hoogte en besluit te zwijgen. Wat maakt dat voor een man van hem? Medeplichtig? Laf? De roman geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden ten dage nog altijd de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest. Het hout stond 11 weken lang in de Bestseller 60.  

Hebban heeft het boek niet beoordeeld.

IK MIS JE van Harlan Coben (Boekerij)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,4

Harlan Coben behoort al vele jaren tot de hoogst gewaardeerde thrillerschrijvers op Crimezone. Ook op Hebban, want de Amerikaanse bestsellerauteur prijkt al maanden hoog in de lijst met populairste schrijvers. Coben is de eerste auteur die de drie belangrijkste thrillerprijzen van Amerika wist te winnen: de Edgar Award, de Shamus Award én de Anthony Award. Hij verkocht al meer dan 60 miljoen boeken wereldwijd. Ik mis je is zijn dertiende stand-alone.  

In Ik mis je volgen we Kat Mahon, werkzaam bij de NYPD. Net als haar opa, die zelfmoord pleegde met zijn dienstwapen. En net als haar vader die in dienst werd gedood, op zijn 53e. Dat heeft haar getekend; ze heeft alleen een relatie met haar werk. En daarom probeert ze nu internet-dating. Op match.com klikt ze in hoog tempo foto's aan. Tot ze een bekend gezicht ziet, haar grote liefde Jeff Price. Hun breuk destijds was haar schuld, maar het spijt haar nog steeds. Ze stuurt een kort berichtje, maar zijn antwoord is niet wat ze verwachtte. Kat voelt dat dit meer is dan een mislukt contact. Is het echt Jeff en waar was hij de afgelopen twintig jaar?  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Harlan Coben stelt je nooit teleur.’

DE WAARHEID OVER DE ZAAK HARRY QUEBERT van Joel Dicker (De Bezige Bij)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,6

Joël Dicker (1985) is een Zwitserse schrijver. De waarheid over de zaak Harry Quebert, zijn tweede roman, betekende zijn internationale doorbraak. Ook in Nederland doet de roman het bijzonder goed. Het staat vele weken in de top van de Bestseller 60. In De waarheid over de zaak Harry Quebert verbindt Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde.   

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek bezorgde. Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.  

Hebban heeft het boek niet beoordeeld. 

IK KOM TERUG van Adriaan van Dis (Atlas Contact)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,2

Twee weken geleden won Adriaan van Dis de Libris Literatuurprijs voor Ik kom terug. Volgens de vakjury schreef Van Dis een 'uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft’. Ik kom terug is een hit en staat al dertig weken onafgebroken in de Bestseller 60.  

Adriaan van Dis, schrijver, journalist en televisiepresentator, groeide op temidden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-)geschiedenis. In 1983 debuteerde hij met de novelle Nathan Sid, waarvoor hij het Gouden Ezelsoor in ontvangst nam. Daarna volgden meerdere romans en in de jaren negentig schreef Van Dis ook veel reisliteratuur. Zijn roman Indische Duinen werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs.  

Ik kom terug is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw. Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Het spel tussen waarheid en verzinsels houdt je aandacht tot de laatste bladzijde vast.’

ALS JE HET LICHT NIET KUNT ZIEN van Anthony Doerr (The House of Books)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,9

Anthony Doerr won eind vorige maand de Pulitzer Prize voor fictie 2015. De jury beschrijft All the Light We Cannot See, door The House of Books uitgegeven met de titel Als je het licht niet kunt zien, als: ‘een fantasierijke en ingewikkelde roman, geïnspireerd door de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en geschreven in korte, elegante hoofdstukken die de menselijke natuur en de tegenstrijdige kracht van technologie blootleggen.’  

Anthony Doerr (1973) heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan zijn roman Als je het licht niet kunt zien. Als Marie-Laure twaalf is, bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.  

Als je het licht niet kunt zien staat al meer dan dertien weken in de Bestseller 60.  

Hebban beoordeelde het boek met 5 sterren: ‘Een gedurfde benadering, waarin de kracht schuilt van deze aangrijpende roman.’

VEROORDEELD van Karin Slaughter (Cargo)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,3

Er kan geen lijstje op Hebban gemaakt worden zónder dat Karin Slaughter daarop staat. De Amerikaanse hitkanon is al vele jaren een van de populairste – en bestverkopende – auteurs in ons land. Met Veroordeeld doorbrak Slaughter haar thrillerreeks met Will en Sara in de hoofdrol en vertelde ze een verhaal dat zich afspeelt in de jaren 70. Georgia behoort tot de zuidelijke staten van de VS, waar raciale segregatie lang standgehouden heeft. In 1969 werd segregatie in het onderwijs officieel verboden, het schoolsysteem moest integreren. Ook op het Atlanta Police Department waren regels, blank en zwart moesten samenwerken, maar in de praktijk lukte dit niet. Slaughter gebruikt deze geschiedenis als een raamwerk en geeft de lezer inzicht in de miserabele omstandigheden binnen het politiewerk in die tijd.  

Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega's. Het is de slechtst mogelijke dag om te beginnen: een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld. Ook Maggie Lawson heeft het zwaar: zij stapt in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als ze ontdekt dat haar broer Jimmy feiten achterhoudt in zijn verklaring over de aanslag besluit ze met haar nieuwe partner Kate op onderzoek uit te gaan.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Slaughterfans zullen ervan smullen.’

IK WIST HET van Chantal van Gastel (The House of Books)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,5

Chantal van Gastel (1980) werd in 2009 door de bezoekers van Chicklit.nl verkozen tot beste Nederlandse chicklitauteur. Haar boeken werden al meerdere keren verkozen tot Boek van het Jaar. Van Gastel verkocht al een kwart miljoen boeken, het is dus niet raar dat ze ook op Hebban een grote schare fans heeft. Ik wist het is haar zevende roman.

In Ik wist het zegt Mia Robbins, puur op intuïtie, haar baan in de marketing op en begint een bloemenwinkel. Mia zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken. Maar de magie van de bloemen brengt haar meer dan ze had verwacht. Ze ontmoet Feo. Hij is ondernemend en levenslustig. De man van wie ze - letterlijk - altijd heeft gedroomd. En alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, vinden plots allerlei mysterieuze boodschappen hun weg naar haar. Al snel wordt Mia de levens van iedereen om zich heen ingezogen. Dit blijft niet onopgemerkt door Axel, een verslaggever die De Haai wordt genoemd en altijd op zoek is naar een bijzonder verhaal. Durft Mia haar gevoel te blijven volgen? Hoezeer mag ze betrokken raken bij de levens van anderen? En hoe kan ze ervoor zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt?

Hebban heeft het boek niet beoordeeld.

STERF TWEE KEER van Tess Gerritsen (The House of Books)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,1

Ook de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen (1953) behoort tot de grote favorieten van thrillerminnend Nederland. Gerritsen ontving in 2012 de Crimezone Award voor beste buitenlandse thriller voor haar boek Het stille meisje. Gerritsen werd opgeleid tot internist, maar na de geboorte van haar eerste kind gaf ze haar artsenwerk op en begon met schrijven. Ze debuteerde in 1985. Haar boeken met Jane Rizzoli en Maura Isles in de hoofdrollen zijn bewerkt tot de zeer succesvolle televisieserie Rizzoli & Isles.  

Sterf twee keer is het 11de deel in de reeks en verscheen eind vorig jaar. Rechercheur Jane Rizzoli reist af naar Afrika om een macabere moord op een in Boston beroemde taxidermist te onderzoeken. Hij is aan zijn voeten opgehangen en zijn buik is opengesneden, als een eerste de beste stuk wild. Terwijl patholoog-anatoom Maura Isles zich buigt over het toegetakelde lichaam van de man, zoekt Jane uit of er een verband bestaat tussen deze moord en de tragedie die zich zes jaar eerder afspeelde tijdens een safari in Botswana. Er vielen toen een aantal slachtoffers.

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Een professioneel uitgetekende plot, onvoorspelbaar en onderhoudend geschreven.’  

                                                        

IJSKOUD van Corine Hartman (Karakter uitgevers)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,1

Corine Hartman won tweemaal een Crimezone Award voor beste thriller van het jaar. Ze debuteerde in 2007. Met IJskoud schreef ze het vierde deel in de keiharde reeks politiethrillers met Jessica Haider in de hoofdrol, dat uit zeven delen zou gaan bestaan. Recentelijk verkondigde de Achterhoekse dat de reeks stopt bij nummer vijf (Doodskleed, verschijnt eind juni). Deze maand verschijnt Doodskopvlinder, het eerste boek dat ze samen met Tomas Ross schreef.  

In IJskoud heeft Jessica Haider na de moord op haar zoon de zin van het leven hervonden in Saligia - een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eindelijk kan ze eigenhandig en definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. In IJskoud krijgt Jessy haar volgende opdracht van Saligia. Ze moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn, worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.  

Hebban beoordeelde het boek met 5 sterren: ‘Corine Hartman maakt opnieuw grote indruk.’    

IK BEN PELGRIM van Terry Hayes (A.W. Bruna Uitgevers)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 9,2

‘Dit is de enige thriller die je dit jaar gelezen moet hebben,’ riep de uitgever bij verschijning van het debuut van Terry Hayes. Dat kan niet zonder risico, maar de vuistdikke actiethriller, Ik ben Pelgrim, belandde vrij snel in de Bestseller 60 (en zou daar meer dan 50 weken in vertoeven) en werd eind 2014 door de bezoekers van Hebban verkozen tot Beste Thriller van 2014.                                                                                                               
Terry Hayes is een oud-journalist en -scriptschrijver. Hij werkte als correspondent in New York, en werd vervolgens onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Hij produceerde een invloedrijk actualiteitenprogramma en schreef diverse scripts voor bekende Hollywoodfilms. Ik ben Pelgrim is zijn debuut.  

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.  

Hebban beoordeelde het boek met 5 sterren: ‘Petje af voor dit geweldige debuut.’  

IJSKOUD van Isa Maron (The House of Books)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,1

Met groot geschut werd Isa Marons reeks ‘De Noordzeemoorden’ gelanceerd. Het eerste deel, Galgenveld, werd in een oplage van anderhalf miljoen uitgebracht in drie bookazines bij het AD. Het boek haalde uiteindelijk de Bestseller 60 niet, maar werd wel door velen zeer goed gewaardeerd. De reeks die uit vier delen moet bestaan, was met het verschijnen van IJskoud op de helft. De Crimezone Leesclub beoordeelde het tweede boek nog beter dan het eerste.  

Isa Maron (1965) was serveerster, karateka, voetbalmakelaar, loonslaaf en directeur. Ze studeerde economie en psychologie. Tegenwoordig helpt ze arbeidsongeschikt geraakte ondernemers, schildert ze en schrijft ze thrillers. Haar debuut Passiespel werd gekozen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller.   

IJskoud begint met de verdwijning van een 7-jarig jongetje op een kinderboerderij in Amsterdam-Noord. Onder leiding van Maud Mertens van de Amsterdamse politie wordt een grootschalige zoektocht georganiseerd. Heel Nederland leeft mee als er meer kinderen verdwijnen… Hoofdpersoon Kyra Slagter is begonnen aan het eerste jaar van de opleiding forensische recherche van de Hogeschool van Amsterdam. De verdwijning van het jongetje laat haar geen seconde los.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘IJskoud is een waardige opvolger geworden.’    

VRIJ SPEL van Linda Jansma (De Crime Compagnie)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 8,9

Sinds haar debuut, Caleidoscoop (onlangs heruitgegeven onder de titel Kwetsbaar), werd bekroond met de Schaduwprijs, is Linda Jansma (1967) één van de belangrijkste auteurs in het fonds van De Crime Compagnie. Jansma schrijft voornamelijk psychologische thrillers met een maatschappelijk thema, die bijna allemaal gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Schuilplaats werd uitgeroepen tot beste vrouwentriller van 2013 en voor Houvast werd Jansma genomineerd voor De Diamanten Kogel. Vrij spel is haar zesde thriller.  

In Vrij spel schiet de echtgenoot van Gwen, politieagent Nick Overmars, een zeventienjarige jongen dood. Het was een mistige ochtend en volgens hem was de jongen gewapend. Het wapen wordt echter nooit gevonden. Bovendien blijkt al snel dat Nick een uiterst persoonlijke connectie met de jongen had en de vraag rijst of hij wellicht doelbewust geschoten heeft. Vrienden van de jongen denken van wel en terwijl het justitieel onderzoek langzaam vordert, beginnen ze een zenuwslopende terreuractie tegen Nick en zijn gezin. Het hele gezin, waaronder ook dochter Emma, lijdt hieronder. Al snel merkt ze wat voor impact de schietpartij van haar vader heeft. Het leven wordt een hel.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Een van de beste boeken van Linda Jansma.’    

DE MAN IN HET MIDDEN van Bart-Jan Kazemier (Cargo)

★★★★½ | gemiddelde beoordeling: 9,2

Bart-Jan Kazemier (1979) studeerde af als taalkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij als docent Nederlands in het internationaal onderwijs en gaf hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het manuscript van De man in het midden werd opgepakt door Tomas Ross. De thrillerveteraan – en uitgever – noemde het boek ‘een verrassende en zeer overtuigende ‘conspiracy’-thriller.’  

De man in het midden
verhaalt over Max Metzer, ooit een getalenteerd strafrechtadvocaat, maar zijn carrière is in het slop geraakt. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge. Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisieproductiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij? Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken het begin van een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Terwijl hij een groots en angstaanjagend complot blootlegt, moet Metzer strijden voor het behoud van zijn identiteit in een wereld waarin alle waarheden lijken te kantelen.  

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Boeiend en intrigerend.’  

STALKER van Lars Kepler (Cargo)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,4

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril. Ze debuteeren in januari 2010 met de thriller Hypnose en zijn sindsdien internationaal doorgebroken. Slechts twee maanden nadat Stalker in Zweden was uitgegeven had het alle verkooprecords verbroken en werd het daarmee het bestverkochte boek van 2014. In Nederland stond Stalker meer dan 20 weken lang in de Bestseller 60. 

In Stalker is Zweden in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is, zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Maar de informatie die Erik verkrijgt, biedt geen enkele duidelijkheid.

Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen...

Hebban beoordeelde het boek met 3 sterren: ‘Een thriller met twee gezichten.’ 

LEEUWENTEMMER van Camilla Läckberg (Ambo|Anthos)

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,4

Sinds IJsprinses, het debuut van Camilla Läckberg in Nederland in 2006 werd uitgebracht, is de Zweedse schone niet meer weg te denken uit de Nederlandse thrillerlijsten. Met de introductie van niet alleen hoofdrolspelers Erica Falck en Patrick Hedström, maar juist van het hele politiekorps van Fjällbacka stal ze ieders hart. Läckberg is van huis uit econoom, maar verruilde de cijfers voor letters. Een goede keus, want tot dusver werd Läckberg in 2005 in Zweden verkozen tot auteur van het jaar. In 2006 won zij de Folkets Litteraturpris, de Zweedse Publieksprijs. Leeuwentemmer is het negende deel in de Falck/Hedströmreeks. 

In Leeuwentemmer krijgt inspecteur Patrick Hedström melding van een, wat op het eerste oog een verkeersongeval, lijkt. Het slachtoffer, een jong meisje dat al vier maanden vermist is, wordt snel geïdentificeerd. Ze blijkt gruwelijk mishandeld. Omdat ook andere jonge vrouwen spoorloos zijn verdwenen, staat de politie meteen op scherp. Tegelijkertijd is Erika bezig met een oude zaak, een familietragedie die eindigde met de dood van de echtgenoot. Ze probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat het verleden zijn schaduw werpt op het heden.

Hebban beoordeelde het boek met 2 sterren: ‘Het venijn zit in de staart.’

UP van Myrthe van der Meer (The House of Books)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,2

Myrthe van der Meer (1983) was redacteur toen ze na een burn-out vijf maanden lang op een paaz opgenomen werd. In 2012 brak Van der Meer door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling. PAAZ kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Van der Meer won de Psyche Mediaprijs en de Viva400-Award.  

UP staat voor urgente psychiatrie en gaat door waar PAAZ geëindigd is. Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang... de diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.
Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Maar als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich af te vragen of ze die wel wil weten.

Hebban beoordeelde het boek met 5 sterren: ‘Deze auteur verdient diep respect.’  

 

DE KLEURLOZE TSUKURU TAZAKI EN ZIJN PELGRIMSJAREN van Haruki Murakami (Atlas Contact)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,0

Haruki Murakami (1949) schreef al geruime tijd boeken, maar brak pas in eigen land door met de roman Norwegian wood. Het boek ging er miljoenen keren over de toonbank en van de een op de andere dag was Murakami’s naam als schrijver gevestigd. Al snel daarna werd het boek in het buitenland opgepikt en inmiddels is zijn werk in meer dan veertig landen uitgegeven en is het meerdere malen bekroond. Murakami houdt ook in zijn nieuwe roman De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren vast aan het klassieke thema van verlangen. Het verlangen naar vriendschap, naar liefde en naar een verloren jeugd.

In De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren leren we de kleurloze Tsukuru Tazaki kennen. Opeens is hij helemaal alleen. Zijn jeugdvrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen en stoten hem uit de vriendengroep. Tsukuru heeft geen idee wat de reden daarvan is. Hij gaat op zoek naar de motieven van zijn vroegere vrienden.

Hebban heeft het boek niet beoordeeld.    

DE ZOON van Jo Nesbø (Cargo)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,0

De Noorse Jo Nesbø schrijft meesterlijke thrillers, maar hij heeft ook een minder zwarte, lugubere kant. Met die kant schrijft hij de hilarische Dr. Proktor-serie voor kinderen. Toch zullen de meeste mensen hem alleen maar kennen als een getalenteerde misdaadschrijver, o.a. bekend van Vleermuisman en De Sneeuwman, waarin de aan drank verslaafde commissaris Harry Hole de hoofdrol op zich neemt. Voor Vleermuisman ontving hij twee belangrijke Scandinavische thrillerprijzen.

De zoon is het verhaal van Sonny. Hij zit in de gevangenis en is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt. De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie in Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny's vader, pleegde zelfmoord toen zijn corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend, en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Een must voor Nesbø-fans.’  

 

DANSEN IN DE HEMEL van Michael Pilarczyk (De Ronde Tafel)

★★★½ | gemiddelde beoordeling: 7,3  

Michael Pilarczyk was ooit radio- en televisiepresentator bij TMF en Radio 538. Inmiddels is hij schrijver, succescoach en spreker. Hij is een expert op het gebied van begeleiding van mensen en organisaties in hun ontwikkelingen naar persoonlijk of zakelijk succes. In 2014 verscheen Pilarczyks debuutroman Dansen in de hemel, over twee mensen die worstelen met liefde en dood. Binnen vier maanden werden er 30.000 exemplaren verkocht en bereikte de roman een hoge notering in de bestseller 60 en in de literatuur top 10.

Mishka Kamadev is een romanticus met een te groot verlangen naar passie, roem en rijkdom. Voor de buitenwereld leidt hij een glamourbestaan, maar zijn innerlijk raakt verscheurd. Het ene moment is hij The God of House Music in het nachtleven, het andere moment is hij verzorger van zijn ongeneeslijk zieke vrouw. Mishka zoekt vergetelheid in drank en pillen, stort zich in een affaire met de hartsvriendin van zijn vrouw, en op de beurs verliest hij zijn fortuin. En dan overvalt zijn oude jeugdliefde hem met een verbijsterende mededeling. Hoe legt hij alles uit aan zijn stervende vrouw?

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Rauw en gevoelig.’    

DE ONDERKANT VAN SNEEUW van Ilse Ruijters (The House of Books)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,0

Ilse Ruijters (1979) studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Schrijven zit in haar bloed. Zo schreef ze o.a. artikelen en columns voor Cosmopolitan, Fab! en Lifestyle Almere. Ruijters won wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in nrc.next, de Literatuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2014 debuteerde Ruijters met De onderkant van sneeuw. Het boek werd lovend door lezers ontvangen en scoorde hoog in de Crimezone leesclub. En ook bleef het boek niet onopgemerkt in de media die haar debuut prezen.  

In De onderkant van sneeuw draait het vooral om die ene vraag: hoe onschuldig ben je als je per ongeluk iemand doodrijdt? Een jonge vrouw rijdt per ongeluk een peuter dood en verdrinkt in een zee van schuldgevoelens. Wanneer twee jaar na dato haar eigen dochter met de dood wordt bedreigd, verliest ze de grip op zowel haar leven als haar gedachten. Zit ze onbewust zelf achter de dreigementen en is dit een manier om zichzelf te straffen? Of probeert één van haar vele vijanden haar gek te maken? In een uiterste wanhoopspoging zoekt de vrouw hulp bij een psychiater, maar dan lijkt haar leven pas echt te ontsporen...

Hebban beoordeelde het boek met 3 sterren: ‘Een inlevend en indrukwekkend verhaal.’    

DE KRAAMHULP van Esther Verhoef (Ambo|Anthos)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 8,3

Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste auteurs van Nederland. Van haar psychologische thrillers werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht en meerdere malen viel ze in de prijzen. Tweemaal won ze de Zilveren Vingerafdruk/Crimezone Thriller Award, eenmaal De Diamanten Kogel en eenmaal de NS Publieksprijs. Op Hebban staan de boeken van Verhoef steevast hoog genoteerd in allerlei lijsten, zoals De kraamhulp vorig jaar in de Top 5 van meest gelezen vakantieboeken stond. Het boek werd eind vorig jaar door de lezers op Hebban uitgeroepen tot Beste Nederlandstalige Thriller. 

De kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam. Miriam de Moor, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij haar steeds meer de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin…

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Een boek om van te genieten, tenzij je op het punt staat een kraamhulp te boeken.’    

DE ZWEMMER van Joakim Zander (Cargo)  

★★★★ | gemiddelde beoordeling: 7,9

Joakim Zander (1975) is een Zweedse advocaat en auteur. Hij groeide op in Zweden, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten en volgde zijn rechtenstudie in Zweden en Nederland. Hij promoveerde uiteindelijk in Maastricht, waar hij in 2012 met zijn dissertatie de Rabobankprijs won. Zander werkte tien jaar voor het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel. De zwemmer is zijn debuut, waar hij al zijn internationale ervaringen in verwerkte. Inmiddels zijn de rechten aan zesentwintig landen verkocht.  

De zwemmer vertelt over een vuile oorlog in het Midden-Oosten, spionage, onmenselijke martelingen, complotten en genadeloze geheime diensten. Dit alles vormt het hart van het verhaal waarin gewone mensen die proberen te overleven het slachtoffer worden. De Zweedse Klara Walldéen is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend inlichtingen krijgt over de marteling van krijgsgevangenen in Amerika. Vanaf dat moment worden ze beiden gezocht door CIA-agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen en ze moeten vluchten voor hun leven. Maar ze worden ook opgemerkt door een Amerikaanse spion, die het stel om zijn eigen redenen gaat volgen.

Hebban beoordeelde het boek met 4 sterren: ‘Angstaanjagend realistisch.’

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1102 volgers
475 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Hot25 - de populairste boeken na 1 jaar Hebban

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken