Wat een geweldig derde deel in deze serie
Jakob is het derde deel in de Hildur Rúnarsdóttir-serie en ik besloot eerst de twee voorgangers te lezen om zo het verhaal goed te volgen. Maar wat vond ik van Jakob en is dit derde deel een waardige opvolger in deze serie?
In Jakob gaat het verhaal verder in het IJslandse dorp Ísafjörður. Hildur en Jakob krijgen te maken met moord en al snel volgen er nog een aantal moorden. Ze hebben hun handen vol en dat ze nieuwe leider hebben, maakt het allemaal niet minder makkelijk. Ondertussen in Jakob nog steeds verwikkelt in de strijd om zijn zoon en dit maakt dat hij veel zorgen heeft. Hildur daarentegen heeft in het tweede deel een van haar zussen mogen vinden en investeert wat meer tijd met haar door. Maar de moorden lijken los van elkaar te staan, maar waarom krijgen ze zoveel op hun boord in het normaal rustige Ísafjörður? Als Hildur een spoor vind binnen deze moorden, zoekt ze naast haar drukke werk haar rust op bij de golven waar ze graag op surft. Maar kan ze haar rust vinden nu ze een spoor hebben die wel eens veel voor haar kan betekenen? En kan Jakob zijn zoon eindelijk vaker zien en spreken? Maar de belangrijkste vraag is kunnen ze de dader van het bloed aftappen van de drachtige merries vinden zodat deze dieren niet meer hoeven te lijden? En kunnen ze de moorden stoppen in het winterse Ísafjörður?
Nadat ik eerst Hildur en Rósa en Björk las, keek ik reikhalzend uit naar Jakob. De boeken zijn echt heel eigen geschreven en ik kan de schrijfstijl van Satu Rämö echt appriciëren. Haar schrijfstijl lijkt op een roman maar kent genoeg spanning om toch als thriller te lezen. Haar boeken zijn echt Scandinavische thrillers waardoor je het verhaal heel beeldend leest zowel qua omgeving als de personages. Inmiddels ken ik Hildur haar trekjes, maar zeker ook die van Jakob. Elk hebben hun eigen persoonlijke issues, maar ze zijn een sterk team. Dat Jakob een leerling is, merk je nauwelijks omdat ze samen gewoon sterk zijn.
Ik keek uit om Jakob te lezen omdat ik de vorige delen heel beeldend vond. Ik genoot van de schrijfstijl en hoopte zo dat Jakob zijn wens uit mocht komen. Satu Rämö zou in eerste instantie een trilogie schrijven maar inmiddels zijn er al vijf delen geschreven. Ik ben heel nieuwsgierig naar deze delen want ik kan de boeken van Rämö echt waarderen. Het is geen harde thriller die ze schrijft, maar het zijn gewoon goed uitgewerkte verhaallijnen met dat beetje meer persoonlijkheid. Ik hoop dat haar boeken verfilmd mogen worden, want dat verdient deze reeks zeker. Ik geef 4 sterren aan Jakob.