Wat een prachtig debuut (4.5*)

A van Steeg 10 september 2025
De regels van Pearl heeft een mooie roze cover wat heel vrolijk aandoet. Toen ik het boek opensloeg en ik begon te lezen, wat ik gelijk enthousiast. Het serieuze thema OCD wordt met een vrolijke en cynisch noot beschreven en dat maakte dat ik het boek vlot las. Waarom ben ik zo enthousiast?

De Ierse Pearl O’Reilly woont in een klein dorpje waar alles overzichtelijk is. Ze kent de mensen, werkt er en kan alle stappen uittellen om tot haar doel te komen. Samen met haar vriendin Una bespreekt ze haar dagelijkse en dingen en ze ziet haar therapeut elke week. Dan ontmoet ze de Nieuw- Zeelandse Jack en ze wordt verliefd. Hij woont een paar dagen bij haar in en ze is helemaal in love. Als hij voorstelt om naar hem te komen, besluit ze de grote stap te maken. Maar kan ze dat wel met haar OCD. Want alles is vies, mensen niezen en ze moet veel aanraken. Ook haar stappen moet ze tellen, maar ze weet niet hoeveel het er worden. Maar samen met hulp van Una lukt het haar. Ze kan appen wanneer ze wil en hoeft zich niet allen te voelen. Maar eenmaal in Nieuw- Zeeland aangekomen ziet ze hoe mooi het daar is en gaat het avontuur aan. Maar kan ze dit vasthouden als ze weer thuis is in Ierland?

Wow! Wat heeft de auteur dit thema in een prachtig verhaal gegoten. Pearl is een geweldige vrouw die ondanks haar dwangmatige handelingen de stap zet. Heerlijk om haar struggles te lezen en de appjes die ze verstuurd. Naast haar lef maakt ze ook spannende dingen mee, en toch doet ze het! De regels van Pearl laat zien dat je toch dingen kan ondernemen, hoe moeilijk het ook kan zijn. Stiekem hoop ik dat er nog een boek komt met Pearl in de hoofdrol want er is nog genoeg stof om over te schrijven.

Het is een poos geleden dat ik zo heb gelachen en heb genoten van zo'n vrolijk boek. Het is serieus en intens tegelijk. Ik las De regels van Pearl met een dag uit en dat ze echt al even geleden. Dat zegt iets over mijn leesplezier. Ik geef daarom 4.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg