De asielmoorden
Gerard Legerstee brengt met De asielmoorden zijn vijfde boek op de markt. Voor mij is het zijn eerste boek die ik mocht lezen en ik was gelijk geïntrigeerd door de titel. Wat zou er gebeuren binnen zijn verhaal en zou het mij in het verhaal trekken?
In De asielmoorden, neemt Legerstee de lezer mee in het leven van mensen die te maken hebben met een asielprocedure op verschillende vlakken. Het begint met de uitzetting van een jongen van negen jaar. veel mensen zijn er op tegen en als de rechter die de uitzetting heeft bepaald doet op een fietspad wordt gevonden, krijgt de Rotterdamse recherche de zaak op hun bord. Brigadier Leonie van de Bergh werkt samen met haar vriend John van Kampen en als er nog een moord plaatsvindt, lijkt de uitzetting van de jonge Armeniër nog meer olie op het vuur te gooien. Maar moeten nog meer mensen voor hun leven vrezen? Of kan de politie op tijd de dader oppakken?
Naast dit verhaal lezen we ook over de vlucht van de dader en het verlies van zijn ouders. Pijnlijk om te lezen hoe lastig hij het heeft in Nederland en niet echt zijn draai kan vinden. Maar toch geloofd hij dat hij, wat hij nu doet, rechtvaardig is. Maar door wie en hoe kan hij gestopt worden?
De asielmoorden is een interessant thriller geworden die mij als lezer ook tot nadenken zette. In de media horen we bijna dagelijks over de mensen die na ons land zijn gekomen voor hun eigen veiligheid, maar lezen we lang niet de achtergrond en strijd van hun om in een ander land hun te settelen. De schrijfstijl is heel vlot en beeldend te noemen waardoor het leest als een trein.
Legerstee heeft met De asielmoorden laten zien dat hij een serieus thema in een goed verhaal kan gieten. Ik was onder de indruk van het 'gemak' waarmee hij het thema heeft gewerkt tot dit boek. De personages zijn interessant en de setting is heel beeldend. Echt goed gedaan. Ik las De asielmoorden met plezier en geef het daarom ook 4 sterren.