Wat is er gebeurt 30 jaar geleden? (3.5*)

A van Steeg 01 mei 2025
In Midden in de nacht van Riley Sager maken we kennis met Ethan Marsh die 30 jaar geleden samen met een vriend in zijn tuin aan het kamperen was. Maar die nacht veranderde alles want zijn vriend verdween uit de tent. Wat zit er achter deze verdwijning en waarom gebeuren er nu 30 jaar later vreemde gebeurtenissen in deze zelfde wijk?

Ethan Marsh moet zijn vriend Billy al dertig jaar missen en als hij tijdelijk in zijn ouderlijke woning gaat wonen na het overlijden van zijn ouders gebeuren er al snel zaken die aan Billy zijn te koppelen. Maar Billy leeft toch niet meer? In het dorp waar zijn ouders zijn blijven wonen, wonen nog steeds een aantal inwoners die er wonen of tijdelijk aanwezig zijn. Ethan merkt dat hij steeds meer vragen krijgt over de verdwijningszaak van zijn vriend Billy. Want wie maakte het gat in de tent en waarom moest Billy verdwijnen? Na vele gebeurtenissen in het heden, krijgen de lezer ook steeds meer inzicht in het verleden. Maar wat is het echte verhaal van dertig jaar geleden?

Midden in de nacht is een thriller die een langzame start kent en waarbij steeds meer zaken in het verhaal worden betrokken. Hierdoor was ik in het begin nog niet heel enthousiast over het verhaal, maar dit veranderde gedurende de gebeurtenissen. Sager heeft er goed aangedaan om twee verhaallijnen naast elkaar te laten lopen. Hierdoor krijgt het verhaal een duidelijk beeld van het heden en verleden. Het eind is verrassend te noemen, zeker voor een thriller. Het doet bijna als een roman aan. Mooi hoe Sager de lijnen langzaamaan aan elkaar verbindt en het echte verhaal aan de lezer laat ontrafelen. Want wie kun je echt vertrouwen in een verdwijningszaak?

Sager is een auteur die ik nog niet kende, maar we wel fijne leesuurtjes heeft gegeven. De setting is goed gekozen zeker maar het deel van de sekte en de mensen die haar deelnamen, maar ook de verdwijning riep genoeg vraagtekens op. Door Ethan zo onzeker te laten zijn in het heden, maakt dat je als lezer meer mensen verdacht vindt. Zet daarnaast de vlotte schrijfstijl en je hebt een fijn en psychologisch verhaal te pakken. Qua spanning vond ik het verhaal meevallen. Dit had nog meer onderbouwd kunnen worden in deze thriller. Ik vind Midden in de nacht een vermakelijk verhaal met goede plotwendingen. Het eind is verrassend en dat zijn toch zeker pluspunten voor het verhaal. Ik geef 3.5 sterren aan Midden in de nacht.

Meer recensies van A van Steeg