Wat een geweldig tweede deel!!! (4.5*)

A van Steeg 14 juni 2025
Jaaa, wat was ik blij toen ik zag dat er een vervolg kwam op Oktober. Dit debuut vond ik echt goed geschreven en ik las het dan ook met veel plezier. Nu mocht ik dus Koekoeksjong lezen en wat hoopte ik dat Søren Sveistrup de scherpe pen zou weten vast te houden. Heeft hij dit voor elkaar gekregen?

In Koekoeksjong begint het verhaal met een uitje van kinderen waarbij een lijk wordt gevonden. Als ze niet veel later een dode jonge koekoeksjong wordt gevonden lijkt de zaak nog meer luguber. Maar jaren later blijkt deze moorden nog door te spelen. De eerste moord die op het bordje terecht komt van de politie is een moord op een gescheiden vrouw op Valentijnsdag. De politie tast in het duister waarom juist zij dood moest. Als er niet veel later meer moorden op gescheiden mensen of die ik scheiding liggen wordt gepleegd, lijkt hier een verband in te zijn. Maar wat is de leidraad hierin? Zijn het de kinderen die de dupe zijn van hun ouders of ligt er toch wat anders aan ten grondslag. Als Thulin ontdekt dat de slachtoffers van te voren worden gestalkt en berichten ontvangen met een bekend liedje, wordt de zaak nog ingewikkelder.

Hess heeft daarnaast zijn eigen zorgen. Zijn broer ligt in het ziekenhuis en het ziet er niet goed uit. Maar als hij wordt gevraagd om met de zaak mee te denken, zit hij hier eerst niet op te wachten. Zijn hoofd staat er niet naar, maar hij weet anderzijds ook dat hij de juiste persoon is om de zaak op te lossen. Lukt het hem en Thulin de dader op te sporen en de reden van de moorden te achterhalen?

Jaaaa, Koekoeksjong is echt een waardige opvolger van Oktober. Het is wederom een dikke pil, maar hij is zo vlot geschreven dat ik door het verhaal heen vloog. De verhaallijn is heel beeldend en dat maakt dat het verhaal leeft en heel makkelijk weer op te pakken is. De zaak suddert is aan, maar daarna krijgt het vaart en wilde ik alleen maar doorlezen om het eind te willen weten. Echt heel goed gedaan en Sveistrup mag zich nu al scharen onder de grote namen van de Scandinavische auteurs.

Koekoeksjong is voor mij weer een geweldige leeservaring geweest. Ik hoop dat ook dit verhaal verfilmd mag worden. Het is het wachten waard geweest en ik hoop dat het derde deel snel mag volgen. 4.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg