Mooi Tweede deel van De parels van Stockholm -serie (3 5*)

A van Steeg 18 juli 2025
De vrouwen van het luxe warenhuis is het tweede deel van De parels van Stockholm-serie. In het eerste deel mochten we al kennismaken met de avonturen rondom het warenhuis Nordiska Kompaniet die nog altijd bestaat. Weet deze historische roman me wederom te vermaken?

Het is 1913 in Stockholm waar een hoop staat te gebeuren. De oorlog staat helaas voor de deur en het warenhuis wordt verbouwd tot de meest luxueuze van Europa. Dit betekent dat Märta die als manager op de handschoenenafdeling werkt nog meer verantwoordelijkheden mag verwachten. Het personeel wordt ingewerkt om alles in goede banen te leiden. Maar waar mensen werken zijn de roddels ook aanwezig. Het warenhuis gonst ervan, zeker met de oorlog die tot verdeeldheid zorgt. Zo botsten Märta en haar beste vriendin Torun nog wel eens met elkaar, maar het werk blijft de belangrijkste basis voor de vrouwen. Maar waren blijven de vrouwen van dromen in hun jonge leven? Is het warenhuis hier het meest belangrijk voor hun?

Ruth Kvarnström-Jones heeft wederom een dikke pil geschreven in deze serie. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik had gehoopt zo in het tweede verhaal te glijden, maar ik moest er toch wel in komen. De personage uit het eerste deel komen goed aan bod net als de setting, maar een veelvoud aan nieuwe namen maakte wel dat ik het boek lastig oppakte. Herhaaldelijk moest ik weer even terug lezen waar ik ook al weer was in het verhaal en dat maakte dat mijn leesplezier wat minder was dan in het eerste deel. Desondanks zijn de vrouwen heel verschillend waardoor je een goed beeld krijgt van hun ervaringen. want de wereld staat op zijn kop en je leest vanuit de vrouwen hoe ze hier mee om gaan. Hierdoor voel je de sfeer en emoties van de vrouwen door de regels heen.

De schrijfstijl van De vrouwen van het luxe warenhuis is boeiend maar vraagt wel aandacht van de lezer. Als je het boek een paar uurtjes heb weggelegd kan het zijn dat je er echt weer even in moet komen. Dit maakt dat ik dit tweede deel wat minder vond dan deel 1. Ik had gehoopt me weer helemaal te wanen in de sferen en de personages, maar het vroeg toch wat meer van me dan ik had verwacht.

Ondanks dat ik dit tweede deel wat minder vond, kijk ik zeker uit naar het derde deel, Dit verhaal is nog lang niet vertelt en dat maakt dat mijn nieuwsgierigheid zeker gewekt blijft. Ondanks dat mijn leeservaring wat minder was, geef ik De vrouwen van het luxe warenhuis 3.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.