Wat heeft de jurk van Texel te verbergen?
De jurk van Texel geschreven door Olga Hoekstra speelt zich, zoals de titel al aangeeft, af op Texel. Wat heeft de gevonden jurk te vertellen en waarom zijn de eilandbewoners niet zo blij met de komst van archeologe Emilie?
het is 1652 als Elisabeth haar leven op het punt staat enorm te veranderen. Als enige dochter wil haar vader dat ze trouwt met een Amerikaanse die ze helemaal nog nooit heeft ontmoet. Ze zal de overtocht alleen moeten maken en alles achter moeten laten, ook haar grote liefde met wie ze zo graag zo willen trouwen. Maar dan bedenkt ze een plan om toch in Nederland te kunnen blijven maar dan heeft ze wel de hulp nodig. Zal haar plan werken?
In het heden maken we kennis met Emilie die de archeologie in het bloed heeft van haar vader. Helaas is hij aan het dementeren en heeft zorg nodig. Als enige dochter is dat niet makkelijk nu ze op Texel verblijft om de gevonden oude jurk te gaan bekijken en analyseren. Niemand kent de geschiedenis erachter, maar hopelijk komt hier verandering in. Maar eenmaal op Texel blijkt haar ex Bram daar ook te zijn. Is dit juist een zegen of juist niet voor Emilie? Dan blijkt dat de jurk een geschiedenis heeft te vertellen die niemand had kunnen bedenken. Kan men eindelijk het verhaal afsluiten over het gezonken schip en zijn geschiedenis?
De jurk van Texel is een mooie historische roman waarin de personages echt tot leven komen. Er speelt veel in beide tijdlijnen en dat maakt dat je steeds verder wilt lezen. Ik keek uit om dit verhaal te mogen lezen omdat ik weet dat Hoekstra een fijne schrijfstijl heeft die goed is doordacht. Maar in De jurk van Texel merkte ik toch dat ik emotie miste die ik vaak wel ervaar in andere historische romans. Hoekstra probeert het zeker en er gebeurt genoeg, maar ik miste de volledige binding met het verhaal. Desondanks mag Hoekstra trots op hoe ze de twee verhaallijnen heeft uitgewerkt. Ze weet de lezer continue aan het verhaal te binden en dat is wel wat je als lezer hoopt.
Hoekstra heeft met De jurk van Texel een historische roman geschreven waarvan ik net wat meer had verwacht. Ik heb dan ook een tijdje nagedacht over de sterren die ik zou uitdelen. Ik geef 3.5 sterren omdat ik toch de binding met het verhaal miste met momenten.