Wie zat er achter de zwembad moord?

A van Steeg 09 juli 2025
De zwembadmoord is geschreven door de misdaadjournalist Joris Peters. Het waargebeurde verhaal is bekend van de podcast en nu ook verschenen als boek. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze zaak niet echt kende, maar was benieuwd hoe Peters het verhaal zou presenteren aan de lezer. Wat ik na het lezen onder de indruk van dit debuut?

In De zwembadmoord neemt Peters de lezer mee naar de moord op Jan. Hij zwemt elke dag om dezelfde tijd in het zwembad bij hem om de hoek. Al snel blijkt dat Jan zich met allerlei zaken bezig hield waaronder de teelt van drugs. Maar moet de dader in deze hoek worden gezocht of licht er toch meer achter deze moord ten grondslag? Één ding is zeker; de moord is uitgevoerd op basis van een opdracht. In dit boek neemt de auteur de lezer mee in een levendig verhaal waarbij alle personen die Jan kende en verdacht werden, worden belicht. Want het gevonden petje leidt toch naar de dader? Maar als na vijf jaar een gevangene beweerd dat de verkeerde vastzit, wordt de zaak opnieuw heropend. Wie wilde Jan dood hebben en wie heeft hiervoor de opdracht gegeven?

De zwembadmoord was voor mij een verhelderend boek wat laat zien hoe lastig het kan zijn om de dader op te pakken en het gehele plaatje bloot te leggen. In onze omgeving is de Puttense moordzaak al jarenlang een moordzaak waarover nog wel wordt gepraat. Ik herkende wel een deel van de dwaling van justitie in De zwembadmoord. Dat het niet makkelijk is om de zaak helder te krijgen, snap ik. Zeker gezien het leven dat Jan leidde. Maar dat maakt niet dat hij geliquideerd hoefde te worden.

Peters heeft met De zwembadmoord een helder en makkelijk geschreven boek geschreven. Zeker de mensen uit de buurt zullen de zaak herkennen en dit boek graag willen lezen. Ik luister geen podcast, maar ik kan snappen dat mensen dit met plezier beluisteren. Deze zaak heeft veel tongen losgemaakt, maar Peters heeft een hoop zaken verhelderd. Ik heb genoten van dit debuut en wil dan ook 4 sterren uitdelen.

Meer recensies van A van Steeg