Laat hem niet binnen, maar wat als je het wel doet?

A van Steeg 16 juli 2025
De boeken van Lisa Jewell staan altijd op mijn wenslijstje omdat ze goede psychologische thrillers weet te schrijven. Nu heeft ze met Laat hem niet binnen haar nieuwste werk in Nederland uitgebracht. Was ik over dit boek net zo enthousiast?

In Laat hem niet binnen lezen we het verhaal van een man die zo zijn eigen leven leidt. Hij heeft kinderen bij verschillende vrouwen en is soms dagen van de radar verdwenen. Voor elk reden heeft hij zo zijn verhaal en excuus, maar tot nu toe is er nog geen vrouw geweest die hem hier echt op heeft aangesproken. Ash ziet haar moeder in de armen en listen verdwijnen van deze man, maar ze vertrouwt hem vanaf dag een niet. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat hij niet de man is die hij zich voordoet. Zo heeft hij zeker weten haar overleden vader niet gekend en ontdekt ze een lijn in zijn gedrag. Als ze een list bedenkt, lijkt het allemaal nog niet zo makkelijk te realiseren zijn. Zal deze man nu na jaren eindelijk ontmaskert worden?

Jewell heeft met Laat hem niet binnen een enigszins voorspelbaar verhaal geschreven maar toch zitten er nog genoeg plottwisten in het verhaal verwerkt. Tijdens het lezen kan je je bijna niet voorstellen dat dit in het echte leven kan gebeuren, en toch is het waar. De leugens die hij vertelt gaan ver en toch lijken de vrouwen hem te geloven, vaak jarenlang. Maar nu Ash zich tegen hem keert, lijkt hier voor haar moeder, maar ook de andere vrouwen eindelijk een doorbraak te komen, wat voor vele schokkend is.

Laat hem niet binnen las ik vlot weg, mede door de korte hoofdstukken. Je wilt verder lezen om te weten of je gevoel klopt. Ik hem genoten van de verhaallijn, al is hij vrij voorspelbaar. Jewell heeft gewoon een hele fijne schrijfstijl die uitnodigt en dat is echt een pluspunt. Ik heb heerlijke leesuurtjes mogen ervaren met Laat hem niet binnen en geef dan ook 4 sterren. Kom maar op met het volgende deel!

Meer recensies van A van Steeg

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.