Ambigu was een fijne eerste kennismaking met deze auteur

A van Steeg 14 juni 2025
Ambigu is het vierde boek van Robbe van Raemdonck en voor mij de eerste kennismaking met de auteur. Ambigu is een thriller die vooral op psychologisch vlak goed tot zijn recht komt. Was ik na het lezen van deze thriller overtuigd?

In Ambigu leren we de broers Chris en Dimitri kennen die ontzettend verschillend zijn. Toch hebben ze een gemeenschappelijk punt in het leven en dat is hun afschuwelijke herinneringen aan hun jeugd. Vooral Chris heeft hier moeite mee en gaat hiervoor naar een psycholoog. Maar wat maakt dat zijn jeugd en herinneringen aan zijn ouders en Dimitri hem zo hebben gevormd zoals hij nu is? Langzaamaan ontrafelt het verhaal zich en sluit af met een mindfuck voor de lezer. Want hetgeen de lezer denkt te weten en de puzzel heeft opgelost, komt bedrogen uit. Want Ambigu heeft een verrassing in petto.

Van Raemsdonck is voor mij zoals gezegd een onbekende auteur. Toen ik met het verhaal begon, kwam ik al snel in een leesflow. De schrijfstijl is uitnodigend en daagt de lezer uit om mee te puzzelen naar het echte verhaal. Elke keer als ik dacht op de juiste lijn te zitten wist de auteur weer een wending aan het verhaal te geven. Het eind zag ik niet aankomen en dat maakt dat ik het boek nog meer kon waarderen. De onderhuidse sfeer is continue voelbaar en dat houd de lezer nieuwsgierig.

Ambigu was voor mij een verrassend verhaal die ik zeker heb kunnen waarderen. Ik had van tevoren niet bedacht dat het boek mij zo positief zou verrassen. De titel was voor mij zeker een trigger om te lezen. Nu ik weet wat het betekent, kijk ik zeker anders naar het verhaal. Ik geef het daarom ook 4 sterren.

Meer recensies van A van Steeg