Goed debuut van Nederlandse gemeenten
Niets gezien is het thriller debuut van Shanna de Jong en speelt zich af in het Zeeuwse Wilhelminadorp. Wat heeft daar zesentwintig jaar geleden plaatsgevonden en waarom lijkt de bevolking niet blij te zijn dat Caro hierover een boek wil schrijven? Waarom moet het een geheim blijven terwijl het een pakkende zaak is die alleen maar verliezers kent?
Caro Westhoff is gefascineerd in een oude zaak waarbij een pasgeboren kind dood werd aangetroffen. Maar wie en waar is de moeder? Waarom moest het pasgeboren meisje gelijk sterven en wie was de vader? Allemaal vragen die Caro Westhoff graag in haar boek duidelijk wil krijgen. Zelf komt ze uit een toxic relatie en deze kan ze achter zich laten in Zeeland. Maar al vrij snel bij het starten van haar onderzoek gebeuren er rare zaken. Zo krijgt ze brieven op haar verblijfadres met aanwijzingen of namen, maar wordt ze ook bedreigd. Maar wie is er niet blij met het onderzoek? En waarom lijkt er zessentwintig jaar het een en ander in de doofpot te zijn gestopt? Naast dit alles krijgt ze gevoelens voor de plaatselijke huisarts, maar wat is zijn verhaal? Als de lijnen bij elkaar komen blijkt dat Caro op het juiste spoor zat, maar er mensen waren die het geheim liever niet openbaar wilde hebben. Zal Wilhelminadorp deze geschiedenis nu een plek kunnen geven?
Niets gezien is een goed debuut geworden waarbij meerdere personen verdacht zijn. Door het boek op te delen heeft het verhaal een goede lading gekregen. Het maakt het geheel overzichtelijk en je leert de mensen nog beter kennen. Sommige lijnen waren wat voorspelbaar, maar er zaten ook zeker lijnen in die verrassend waren. Dat maakt dit debuut zeker is geslaagd. Naast al deze zaken weet De Jong de emotie ook goed weer te leggen in het boek. Er gebeurt veel op meerdere vlakken, wat de emoties bij de lezer laat voelen.
De Jong heeft een prettige en beeldende schrijfstijl wat maakt dat het verhaal snel wegleest. Ik las het in een weekend uit en ik kon het makkelijk oppakken. Ik hoop dat ze zeker nog meer gaat schrijven met een aantal personages opnieuw in de hoofdrol. Het debuut leent zich zeker voor een vervolg. Ik geef 4 sterren voor Niets gezien.