Hoe overleef je als kinderen veertig dagen in de jungle?

A van Steeg 29 april 2025
Toen ik het boek Veertig dagen in de jungle voorbij zag komen en ik las dat het ging om het waargebeurde verhaal van de gevonden kinderen in 2023 in de jungle, wilde ik het boek graag lezen. Wat ging hier aan vooraf en hoe lukte het de kinderen, waaronder een baby, te overleven in de jungle?

Iedereen kan zich het verhaal waarschijnlijk wel herinneren dat de vier vermiste kinderen na een vliegtuigongeval in 2023 in Colombia, levend gevonden werden. Ik vond het toen al heel intrigerend om te lezen en nu heeft Mat Yoekee zich verdiept in het verhaal en er een boek over geschreven.

Voordat het vliegtuigje verongelukte ging er al een geschiedenis aan vooraf. Yoekee neemt de lezer mee met Magdalena die bij twee mannen haar kinderen heeft gekregen. Als ze besluit om met 4 van haar kinderen weg te gaan, weet ze niet dat zij niet meer levend zal terugkeren. De zeven volwassen overlijden allemaal, maar de vier kinderen in de leeftijd van 13 tot 1 overleven het ongeval midden in de jungle. De kinderen worden pas naar 40 dagen gevonden en hun overleving wordt zo precies mogelijk geschetst. Maar wat er bij de zoektocht allemaal komt kijken en de strijd tussen de verschillende groeperingen, maakt deze zoektocht heel bijzonder. Ik wist dat Colombia bekend staat om zijn drugscriminaliteit en corruptheid, maar de regelgeving en eigendunk stond bij de zoektocht ook hoog in het vaandel, helaas.

In drie delen neemt de auteur de lezer mee in dit verhaal. Hij heeft veel mensen geïnterviewd en heeft zich daarnaast verdiept in de zoektocht en leefstijl van het gezin. Hoe was het om in een inheemse stam op te groeien in armoede en geweld, maar ook hoe leerde de kinderen destijds al te overleven met de natuur om hen heen. Toen de HK2803 neerstortte in de jungle wist de oudste dochter Lesly al veel over de bomen en struiken. Wat was eetbaar en hoe drink je water zonder er ziek van te worden.

40 Dagen in de jungle is een boek geworden die een realistisch beeld neerzet van het verongelukken van het toestel en de leefwijze van de kinderen voordat ze neerstortte. Ook de verhoudingen tussen de bevolkingen en de regelgeving worden duidelijk in het boek neergezet. Dit alles weet Yoekee met een heldere en duidelijke pen met de lezer te delen. Het leest vlot weg, ook al passeren er veel mensen de revue in dit verhaal.

Dat het verhaal echt is gebeurd, maakt Veertig dagen in de jungle nog indrukwekkender. Het zomaar anders kunnen verlopen. De strijd over de kinderen nadat ze zijn gered vond ik ook pijnlijk om te lezen. Hun wereld stond al op zijn kop, maar werd niet rustiger nadat ze zijn gevonden. Ik hoop zo dat ze alle vier een veilig en stabiele woonsituatie zullen vinden. Want een strijd om deze kinderen zal ze zeker niet goed doen in deze moeilijke jaren.

Veertig dagen in de jungle is een uitgebreid verhaal geworden over wat er vooraf ging aan de crash, de veertig dagen in de jungle, en de strijd na die tijd. Complimenten hoe de auteur dit zonder oordeel aan papier toevertrouwd, maar wel waarheidsgetrouw het verhaal optekent. 4 sterren voor dit waargebeurde verhaal.

Meer recensies van A van Steeg