Prachtig hardcover exemplaar en ook nog eens inspirerend

A van Steeg 02 mei 2023
Solosofie van Nika Vázquez Segui trok mij aan door de pakkende zin op de cover. Want wees nou eerlijk, wanneer pakken we nog echt eens een moment voor onszelf in deze drukke maatschappij? Ik was benieuwd of de auteur de lezer met vernieuwende ideeën in dit boek kon meenemen naar dat moment voor jezelf. Maar heeft ze dat kunnen bereiken?

Toen het boek op de deurmat viel, viel mij direct de hardcover-editie op. Ik vind dit echt van toegevoegde waarde voor boeken die belangrijk kunnen zijn om je leven te verrijken. Op de achterflap is te lezen dat Solosofie een inspirerend boek is over alleen zijn als sleutel tot geluk. Omdat ik zelf door medische redenen veel alleen thuis ben, dan wel gelukkig samen met onze hondenkindjes, was ik benieuwd of ze nog mooie en inspirerende tips had voor mijzelf.

Eenmaal het boek opengeslagen begint Solosofie met een proloog die mij wist te inspireren. De metafoor die zij hier maakt, zet de lezer wel tot nadenken. In 5 hoofdstukken, een epiloog met 10 geheimen van solosofen met afsluitend een dankwoord, weet Vázquez Segui de lezer mee te nemen in hoe je alleen kunt zijn of je kunt voelen in deze drukke wereld. Ze neemt zichzelf als voorbeeld en dat maakt het boek ook persoonlijk.

Solosofie is een overzichtelijk boek geworden die goed in balans is. Zo geeft ze voorbeelden, laat ze theorieën zien van therapeuten, kunstenaars, maar ook gedichten en overdenkingen om bij stil te staan. Er staan meerdere oefeningen of overdenkingen in die je echt bewust maken van hoe je anders in het leven kunt staan of anders over zaken kunt nadenken. Ze heeft veel onderwerpen die ze bespreekt waardoor het boek voor veel geïnteresseerden een leerzaam moment kan zijn om zelf aan de slag te gaan met bewustwording en alleen zijn.

Ik heb vaker boeken gelezen in dit genre en moet zeggen dat ik Solosofie inspirerend vond en net even anders dan anders. De opzet is wel herkenbaar in vergelijking met andere boeken door theorie met oefeningen af te wisselen. Ze heeft veel kaders in het boek gezet, die maken dat je heel makkelijk een onderwerp kunt terug zoeken. De tien geheimen achter in het boek vind ik echt een pluspunt. Wil je weer even een stukje bewustwording in het alleen zijn voelen en ervaren, dan kijk je naar de tien punten en voel je weer de rust en de stilte in het alleen zijn.

Eerlijk gezegd heeft Solosofie mij weten te verrassen en vond ik het een inspirerend en divers geschreven boek. Het is goed te volgen, zet tot nadenken en laat de lezer met zichzelf aan de slag gaan. Dat is wat ik hoopte te vinden in Solosofie. Ik bent enthousiast en geef het boek een mooi plekje op mijn boekenplank. Ik geef graag 4 sterren.

Meer recensies van A van Steeg