Generatie zelfvertrouwen, interessant en leerzaam.

Abosch 18 november 2024
Generatie zelfvertrouwen : De ontwikkeling van een gezond zelfbeeld bij jongeren van Eveline Crone en Renske van der Cruijsen
Het boek gaat o.a. over een langlopend onderzoek naar de ontwikkeling van het zelfbeeld van jongeren.
Het bestaat uit 4 delen die weer opgedeeld zijn in diverse hoofdstukken. Deel 1 De ontwikkeling van je zelfbeeld. Deel 2 Emoties en je zelfbeeld Deel 3 Je zelfbeeld en de wereld om je heen en Deel 4 Je zelfbeeld onder druk. De hoofstukken zijn eigenlijk 30 vragen.
Wat een interessant en leerzaam boek, en vlot te lezen. Duidelijke indeling op de pagina's wat het gemakkelijk leesbaar maakt.
Een en ander soms verduidelijkt door een tekening.
Het is erg toegankelijk geschreven en nergens belerend of saai. In duidelijke begrijpelijke taal wordt alles uitgelegd, en geen droge opsomming van wetenschappelijk feiten.
Geruststellend om te lezen dat jongeren een gezond zelfbeeld kunnen opbouwen, ondanks alle prestatiedruk en sociale media. Hersenen van adolescenten zijn optimaal uitgerust om flexibel te reageren op een wereld die snel verandert.
Ook tips staan er in wat je als ouders/volwassenen kan doen om te ondersteunen. Zoveel dingen ook gelezen die nieuw waren voor mij, wat je een andere kijk op dingen geeft, dat je het beter begrijpt en eventueel kunt doen om te helpen.
Achterin het boek een uitgebreide lijst van de geraadpleegde literatuur.
Ik denk dat het een nuttig boek is voor ouders, leraren, sowieso voor iedereen die met jongeren te maken heeft, en voor de jongeren zelf.
Een boek om te bewaren zodat je weer eens wat kunt opzoeken en nalezen. Aanrader!

Meer recensies van Abosch