Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een boek over moederliefde in moeilijke tijden

Aimee 29 april 2019

Ik vind papa veel liever dan jou van Evelien Otto gaat over Iris, moeder van twee kinderen en lang geleden gescheiden van Jacco, de vader van deze twee. Dochter Daan woont bij haar en is echt een moederskindje, maar Robin is na de scheiding op haar tweede al meegegaan met haar vader. Om de twee weken slaapt ze een weekend bij haar moeder. Maar dan krijgt Robin kanker en moet Iris een manier zien te vinden om toch in haar leven aanwezig te zijn.

Dat gaat nogal moeizaam en dat is gelijk een irritatiefactor in dit verhaal. Iris mag van Robin, maar vooral van Jacco nauwelijks ergens bijzijn. Niet bij de MRI’s, en ze hebben een schema opgesteld wanneer ze elkaar elke 24 uur afwisselen in het ziekenhuis, terwijl Iris er liever elke dag is. Jacco lijkt Iris echt uit de grond van zijn hart te haten, maar nergens in het boek wordt echt duidelijk waar die haat vandaan komt. Ze zijn redelijk normaal uit elkaar gegaan (Jacco heeft Iris verlaten, dus als zij haat zou voelen zou dat logischer zijn) en ook daarna lijkt er niet echt een aanleiding te zijn geweest.

Dit is echter wel de basis van het verhaal. Iris wordt buitengesloten bij het ziekteproces van haar dochter en moet voor zichzelf een manier vinden om Robin toch te steunen en lief te hebben terwijl zij het eigenlijk niet wil. Wat ook jammer is, is de geringe karakterontwikkeling die Iris doormaakt. Geen enkel moment gaat Iris echt tegen Jacco in of gaat ze het gesprek aan, ze accepteert alles wat ze te horen krijgt. Als je kind kanker heeft zou je toch denken dat je daar volwassen mee om kan gaan als ouders.  

Op het gebied van schrijfstijl valt ook nog wel wat aan te merken. Her en der is er een foutje of een rare constructie of zin te vinden. Zo haalt de hoofdpersoon op bladzijde 53 zeker “anderhalve minuut” geen adem (knap), en iets verderop “schrijft ze zich een rotje”. Er wordt veel spreektaal gebruikt, veel zinnen zijn onvolledig, en af en toe wordt er ineens onnodig Engelse taal gebruikt. Het meest tenenkrommende fragment is wanneer Iris Sander ontmoet in een lift, ze omschrijft hem als “knappe harses” en “deze gabber” en denkt uiteindelijk “'what the heck' ik kan hem net zo goed mijn hele verhaal vertellen". Het zijn rare woordkeuzes die helemaal niet in lijn zijn met de rest van het boek, dan wel met het personage van Iris.  

Los van al deze op- en aanmerkingen is de roman wel prettig te lezen. Misschien merkt de gemiddelde lezer bovengenoemde fouten niet eens op. Dus dan blijft het verhaal over. En dat is, ondanks dat het weinig vrolijk is, best prima te lezen. Een belangrijk thema in het boek is moederliefde. En ondanks de keuzes die Iris maakt, is het héél duidelijk dat ze onvoorwaardelijk van haar beide dochters houdt. De (innerlijke) strijd die ze dan ook voert om bij Robin te zijn, de manier waarop ze moet omgaan met het feit dat haar dochter kanker heeft, haar liefde voor de dochter die wel voor haar kiest: het is allemaal heel erg voelbaar.  

Ondanks de punten van kritiek is Ik vind papa veel liever dan jou geen vervelend boek om te lezen. Er gebeurt veel in het verhaal en de moederliefde, het belangrijkste thema, wordt goed overgebracht. Als je om de details heen kunt lezen, blijft er een eerlijk verhaal over.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Aimee

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.