Cluedo in boekvorm
West Heart Kill is een ietwat vreemd boek. Enerzijds heb je een klassieke whodunit, waarin een privédetective op zoek gaat naar de waarheid achter een moord. Anderzijds is het ook een soort handleiding voor het schrijven van een misdaadverhaal: hoe je als auteur je lezer meeneemt, welke hints je achterlaat, en hoe je spanning opbouwt. Die twee elementen lopen voortdurend door elkaar, wat soms verwarrend kan zijn.
Maar laat ik bij het begin beginnen: het verhaal zelf.
Privédetective Adam McAnnis wordt uitgenodigd om een vriend te vergezellen op een weekend in West Heart, een exclusieve en nogal elitaire countryclub. De leden komen er al generaties lang, er zit veel oud geld en het is duidelijk dat ze zichzelf net iets beter vinden dan de rest van de wereld. Wanneer één van hen op een ochtend dood wordt teruggevonden, is het aan Adam om te achterhalen wat er gebeurd is. Hij is ervan overtuigd dat de dader zich onder de leden bevindt.
Het deed me een beetje denken aan het gezelschapsspel Cluedo: wie heeft het gedaan en met welk wapen? Elk lid heeft zijn eigen verdenkingen en niemand is echt te vertrouwen. Het verhaal is vlot en laagdrempelig geschreven, waardoor je gemakkelijk doorleest.
Tussendoor krijg je, zoals gezegd, hoofdstukken waarin de auteur uitlegt hoe een whodunit opgebouwd wordt, welke vragen je als lezer zou moeten stellen, en hoe grote namen zoals Agatha Christie dat aanpakten. Persoonlijk vond ik die stukken eerder storend. Ze haalden me uit het verhaal en brachten me soms in de war. Ik had liever gezien dat die uitleg apart gehouden werd, zodat het verhaal zelf meer tot zijn recht kon komen.
Maar als je houdt van luchtige whodunits met een originele invalshoek, dan is West Heart Kill zeker het proberen waard.
Maar laat ik bij het begin beginnen: het verhaal zelf.