Een traag mysterie
Het weeshuis is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Bailey Seybolt. Na een carrière in de bedrijfswereld als copywriter, waagt ze zich nu aan een literaire thriller die in maart 2025 verscheen.
True-crime auteur Alex wordt ingehuurd als ghostwriter door een man die het verhaal van het weeshuis Coram House in boekvorm wil gieten. Hij vraagt haar vooral het misbruik in de instelling bloot te leggen, maar Alex raakt meer gefascineerd door een ander mysterie: de verdwijning van de negenjarige Tommy in 1968. Terwijl sommigen beweren dat hij verdronk, houden de nonnen vol dat hij gewoon is weggelopen. Wie spreekt de waarheid?
De zoektocht naar antwoorden blijkt gevaarlijker dan gedacht. Niet alleen stuit Alex op tegenstrijdige verhalen, ook in haar eigen omgeving gebeuren plots moorden. Heeft haar aanwezigheid dit in gang gezet? En wat is de link met Tommy’s verdwijning?
Hoewel het plot intrigerend klinkt en de thema’s zoals misbruik binnen de kerk tot nadenken stemmen, wist het boek me niet volledig te grijpen. Het verhaal komt traag op gang, mist spanning en bouwt nauwelijks vaart op. De ontknoping is degelijk, maar de weg ernaartoe verloopt stroef. Daardoor bleef het leesplezier voor mij beperkt. Het weeshuis is zeker oké, maar niet meer dan dat.