Sterk thema, trage opbouw

Alies_leest 15 februari 2026
Vrijstaat is het eerste deel in de Kirseberg-reeks van Lena Sundström en Jens Mikkelsen en meteen ook het debuut van dit schrijversduo.

Sven en Anne, twee onderzoeksjournalisten, delen een verleden, maar waren elkaar uit het oog verloren. Wanneer Anne na haar scheiding naar Malmö verhuist, kruisen hun wegen opnieuw. Oude gevoelens komen naar boven en als lezer krijg je gaandeweg ook inzicht in hun gezamenlijke geschiedenis en persoonlijke groei. Tegelijk werken ze samen aan een actuele zaak: de moord op Rebecca Rönn.

De politie heeft snel een verdachte opgepakt en wijst in de richting van migranten. Sven en Anne nemen daar geen genoegen mee en graven dieper. Hun onderzoek leidt hen niet naar de rand van de samenleving, maar eerder naar de hogere regionen. Vastberaden blijven ze doorzoeken, ook wanneer dat ongemakkelijk wordt.

Vrijstaat raakt thema’s aan die vandaag erg actueel zijn: migratie, armoede, macht en beeldvorming. Daarnaast biedt het boek een inkijk in het werk van onderzoeksjournalisten en de manier waarop zij dossiers uitpluizen en verbanden leggen, zij het in fictieve vorm.

Het verhaal zit goed in elkaar en de maatschappelijke insteek is sterk. Toch had het tempo voor mij hoger mogen liggen. Het duurt vrij lang voor de spanning echt op gang komt en het verhaal me volledig meesleept. Mogelijk ligt dat ook aan de schrijfstijl, die ik niet altijd even samenhangend vond.

Maar als debuut is dit zeker geen slechte start en het potentieel voor de reeks is duidelijk aanwezig.

Meer recensies van Alies_leest

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.