Goed begin van een nieuwe reeks
Waar het stil is van Mattias Edvardsson is het eerste deel in een nieuwe Scandinavische thrillerreeks rond inspecteur Gunni Hilding. Het boek zet meteen een veelbelovende toon voor de rest van de reeks.
Gunni Hilding is een politieagent, maar wanneer Robin, een jongetje van acht jaar, dood wordt teruggevonden in een bos, wordt ze overgeplaatst naar de afdeling zware delicten. Omdat ze in die buurt is opgegroeid, kan ze een meerwaarde zijn bij het onderzoek. Het is geen eenvoudige zaak: twee buurjongens, die samen met Robin aan het spelen waren, zijn verdachte nummer één. Gunni heeft er echter moeite mee dat te geloven en wil verder zoeken, maar al snel sluit de hoofdcommissaris de zaak af. Teleurgesteld keert ze terug naar haar oude functie.
Vijf jaar later wordt opnieuw een jongen dood teruggevonden die opvallend veel op Robin lijkt. Het knaagt opnieuw aan Gunni en ze besluit op eigen houtje onderzoek te doen. Heeft deze nieuwe zaak iets te maken met die van vijf jaar geleden? En zijn de verkeerde verdachten destijds misschien beschuldigd?
Naast het werk van Gunni krijgt de lezer ook een inkijk in haar persoonlijke leven. Ze is een uitgeslotene van de Getuigen van Jehova en worstelt nog steeds met het verlaten van de gemeenschap, zeker omdat haar zusje er nog deel van uitmaakt. Beetje bij beetje leer je meer over haar achtergrond, iets wat hopelijk in de volgende boeken verder wordt uitgediept.
Waar het stil is is een sterk begin van een nieuwe reeks. Soms mist het verhaal wat diepgang en zouden personages en gebeurtenissen iets verder uitgewerkt kunnen worden, maar het houdt je van begin tot eind geboeid. Verdachten passeren continu de revue en pas op het laatste moment komt de echte aap uit de mouw. Ik ben alvast benieuwd naar het volgende boek.