Een meeslepende reis naar het ontstaan van Stonehenge
Ken Follett blijft een ware grootmeester in het vertellen van historische verhalen en met Cirkel der dagen bewijst hij dat nog maar eens.
Hij neemt ons mee naar Groot-Brittannië in de 25ste eeuw voor Christus. De mensen leven er nog in stamverband en zijn volledig aangewezen op hun eigen kunnen om te overleven. Er zijn verschillende stammen: de hoeders, de boeren en de boslanders. Bij de hoeders leeft ook een groep priesteressen die de goden aanbidden en instaan voor het tellen van de dagen. Vier keer per jaar, bij de wissel van elk seizoen, houden ze een groot ritueel rond een houten monument. Maar dat monument wordt telkens opnieuw vernietigd. Joia, een van de priesteressen, droomt daarom van een stenen bouwwerk en probeert haar stamleden te overtuigen om dat te realiseren.
Rondom dit hoofdthema leren we tal van personages, hun stam en hun harde leven kennen. Wanneer er een grote droogte heerst, hebben de hoeders het moeilijk hun veestapel aan drinken te helpen en slagen de boeren er amper in hun akkers te laten bloeien. Elke stam probeert te overleven en hierbij wordt er niet bepaald zachtzinnig met elkaar omgegaan.
In Cirkel der dagen word je volledig ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis van Stonehenge. Je leeft echt mee met de bewoners van de grote vlakte en ziet het verhaal zo voor je. Dit boek zou zo verfilmd kunnen worden: levensechte personages en een verhaal dat meesterlijk wordt verteld. Ken Follett bewijst opnieuw dat hij een ongeëvenaarde verteller is.