Meer dan een thriller

Alies_leest 21 februari 2026
De sterkste zus van Angelique Haak is weliswaar fictie, maar haalt een thema aan dat jammer genoeg nog steeds de realiteit is voor vele vrouwen: partnergeweld en femicide. Wetende dat veel vrouwen dit geweld nog dagelijks ondergaan, lees je dit boek met andere ogen. Het is niet zomaar fictie.

Demi en Claire zijn twee zussen die samen met hun moeder Hanna onder het tirannieke bewind van hun vader Frank leven. Nooit is iets goed genoeg. Terwijl Frank zijn frustraties botviert op Hanna, vluchten Demi en Claire weg in hun eigen denkwereld. Wanneer Claire achttien is, verlaat ze het huis. Ze probeert Demi te overtuigen om met haar mee te gaan, maar onbegrijpelijk genoeg wil ze niet mee.

Wanneer Frank op een dag verdwijnt, denkt Claire dat iedereen eindelijk weer kan ademen. Groot is dan ook haar verbazing wanneer blijkt dat haar moeder al snel een nieuwe man in huis haalt, die mogelijk nog erger is dan Frank. Kan deze cirkel dan nooit doorbroken worden? Claire heeft er genoeg van en breekt resoluut met haar moeder en zus.

Enkele jaren gaan voorbij en ook Demi lijkt het geluk te vinden. Ze ontmoet een leuke jongen, trouwt met hem en eindelijk lijkt ze gelukkig. Maar niets is wat het lijkt. Wanneer Hanna contact opneemt met Claire om te vertellen dat Demi verdwenen is, reageert Claire eerst erg wantrouwig. Uiteindelijk besluit ze toch op zoek te gaan naar de waarheid.

De sterkste zus is een sterk staaltje schrijfwerk. Als lezer lees je het verhaal afwisselend vanuit het heden en het verleden. Daardoor krijg je een goed inzicht in waarom bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden of staan te gebeuren. Het boek is bovendien opgedeeld in drie delen: eerst zien we alles door de bril van Claire, daarna keren we terug naar hoe Demi alles heeft beleefd. In het laatste deel volgen we Claire opnieuw in haar zoektocht naar de waarheid.

De sterkste zus is een boek dat naar het hart grijpt. De manier waarop het verhaal is opgebouwd, hoe je als lezer meeleeft met de meisjes, het onbegrip dat wordt opgeroepen bij het lezen van de pagina’s… Het zet je aan het denken. Dit is een boek dat je gelezen moet hebben, niet alleen omdat het een sterke thriller is, maar ook omwille van het maatschappelijke aspect.

Meer recensies van Alies_leest