Waar verhalen waarheid worden en je niet meer loslaten

Alies_leest 22 december 2025
De in 1983 geboren Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt is vooral bekend om zijn horror- en magisch realistische verhalen. Na HEX, Orakel en November verblijdt hij ons deze keer met Het laatste verhaal van Jamie Gunn. En ja hoor: opnieuw een sterk staaltje horror.

De vader van Jamie was een verhalenverteller in hart en nieren. Op elk moment van de dag vertelde hij verhalen aan zijn zoon, die er telkens volledig in opging. Jamie hing aan zijn lippen. Wanneer zijn vader sterft, sterft ook het laatste verhaal met hem mee. Wanhopig op zoek naar verhalen en naar een goed einde, begint Jamie langs de deuren te gaan en vraagt hij mensen om hem een verhaal te vertellen. Eén verhaal, verteld door een zekere Sheila, zal hem nog jaren blijven achtervolgen.

Jamie groeit op en wordt zelf een succesvol auteur. Zijn horrordebuut verkoopt hij op beurzen, steevast vergezeld door zijn beste vriend. Samen bouwen ze een heel spektakel rond het vertellen en verkopen van verhalen. De bal gaat aan het rollen en al snel tonen uitgeverijen interesse. Zijn volgende boek wordt een ware bestseller, maar de inhoud ervan laat hem niet meer los. Integendeel: het verhaal begint hem te achtervolgen. Eén waarschuwing: lees vooral niet de laatste bladzijde.

Met Het laatste verhaal van Jamie Gunn bewijst Olde Heuvelt opnieuw dat hij zijn lezers kan laten bibberen. Het boek is zo geschreven dat je als lezer voortdurend twijfelt aan wat echt is en wat niet. Is Jamie’s leven werkelijkheid, een fabel of gewoon een verhaal in een verhaal? Meer dan eens voelde ik echte angst. Toch bleef de aantrekkingskracht groot: ik moest blijven lezen. Al stelde ik me soms ook de vraag waar het precies naartoe ging en wat nu eigenlijk de kern van het verhaal was.

Maar voor wie houdt van beklemmende horror is dit absoluut een boek dat je gelezen moet hebben.

Meer recensies van Alies_leest