Een goed debuut

Alies_leest 23 november 2025
Looklucht is het thrillerdebuut van Merho, bekend als auteur van de stripreeks Kiekeboe. Maar kan hij ook buiten de wereld van de tekstballonnen overtuigen? Absoluut.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen die tegen het einde knap in elkaar vallen.
Het hoofdverhaal draait rond Werner Brabants, schrijver van de razend populaire Thomas Tender-thrillers. Zijn reeks wordt verfilmd, maar Werner kan zich totaal niet vinden in de manier waarop de regisseur zijn personages neerzet. Hij spaart zijn kritiek niet. Wanneer diezelfde regisseur tijdens een persvoorstelling overlijdt, wijzen alle vingers meteen richting Werner.
Samen met zijn superfan Caroline besluit hij zelf op onderzoek uit te gaan en tegelijkertijd uit handen van de politie te blijven.

Tussendoor lezen we het tweede verhaal: de synopsis van een ander boek waar Werner aan werkt. We worden meegenomen naar het jaar 2099, midden in een Romeins conclaaf dat volledig ontspoort. Deze futuristische, religieuze intrige heeft een duidelijke Dan Brown-vibe en vormt een verrassend scherpe tegenhanger van de moordzaak.

Uiteindelijk komen beide lijnen mooi samen en blijkt Looklucht bijzonder ingenieus opgebouwd. De hoofdstukken rond Brabants zijn doorspekt met sarcasme en lezen heerlijk weg, terwijl de futuristische verhaallijn voor extra spanning en originaliteit zorgt.
Een vlot geschreven thriller, zeker niet slecht voor een debuut. Merho bewijst dat hij méér kan dan strips tekenen en ik ben alvast benieuwd naar zijn volgende thriller.

Meer recensies van Alies_leest

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.