Waar wrijving warmte wordt
Tijd voor deel vijf in de Dream Harbor-reeks van Laurie Gilmore. Deze reeks heeft intussen nauwelijks nog een introductie nodig. Voor de vijfde keer neemt Gilmore de lezer mee naar het cosy stadje Dream Harbor, waar romantiek en verbondenheid centraal staan en waar telkens twee personages voorzichtig naar elkaar toe groeien.
In dit deel staan Mac en Annie centraal. Al jaren kunnen ze elkaar niet uitstaan, iets wat in de vorige boeken al duidelijk werd. Hun ontmoetingen monden steevast uit in gesnauw, scherpe opmerkingen en boos uiteengaan. Dit keer krijgen we eindelijk inzicht in de reden achter die diepe wederzijdse afkeer.
De Gingerbread Bakkerij neemt de lezer mee naar het verleden. We ontdekken wat er elf jaar geleden tussen Annie en Mac is voorgevallen en waarom hun relatie zo ontspoord is. Alleen is het nu allesbehalve het moment om oude wonden open te rijten, want Logan en Jeanie staan op het punt te trouwen. Het hele stadje is in de weer om hen een onvergetelijke dag te bezorgen, en door een samenloop van omstandigheden worden Annie en Mac gedwongen om samen op pad te gaan. Tijdens die momenten komen oude pijnpunten naar boven, maar groeit er ook langzaam ruimte voor begrip en verzoening. De strijdbijl wordt, zij het voorzichtig, begraven.
Dit vijfde deel is opnieuw een herkenbaar staaltje feelgood. Ideaal om tussendoor te lezen, weggedoken onder een dekentje. Sommige lezers zullen zich mogelijk storen aan de herhaling: er wordt vaak rond de hete brij gedraaid en het verloop is voorspelbaar. Maar dat is precies het concept van deze reeks. Het is een vlot leesbaar boek dat je een goed gevoel geeft, zonder dat het veel van je vraagt. Laat deel zes dus maar komen.