Niet wat ik ervan verwacht had

All-That-Jess All-That-Jess
4 mrt 2021

Het eerste boek (De Fluisterman) van Alex North vond ik echt retegoed en loeispannend, dus ik keek erg uit naar zijn tweede boek.

De Schaduwvriend gaat over Paul Adams. In zijn jonge jaren was hij bevriend met o.a. Charlie Crabtree, die een moord pleegt. Ook met het slachtoffer was Paul goed bevriend. Charlie is echter onvindbaar en een andere gezamenlijke vriend draait voor de moord op. Zodra het kan, ontvlucht Paul het stadje waar ze woonden en komt niet meer terug. Totdat zijn moeder 25 jaar later op sterven ligt. En zodra Paul in het stadje verschijnt, gebeuren er weer vreemde dingen en lijkt het alsof Charlie teruggekeerd is. De vraag ontstaat wat er met Charlie is gebeurd, en wat er precies op die dag van de moord gebeurde.

De eerste 40 pagina’s vind ik het even zoeken naar wie wie is en wat er nu precies aan de hand is, maar daarna loopt het als een trein en is het weer even loeispannend als De Fluisterman.

Op een goed moment wordt duidelijk wat er is gebeurd en is er nog één open eindje. Op dat moment vind ik het verhaal een beetje instorten. De inlossing van het open eindje zie je al van verre aankomen, waardoor het boek uiteindelijk uit gaat als een nachtkaars.

Echt doodzonde, want het leest weer als een trein en is in het allergrootste deel van het boek echt weer heel spannend. Het gegeven rondom de moord is wat mij betreft ‘nieuw’ (althans, ik heb het nog niet eerder ergens gelezen), en wordt goed opgebouwd. Jammer dat dat niet tot het einde toe blijft!

Meer recensies van All-That-Jess