Hartverscheurend en hoopvol tegelijk

Anita 27 juli 2025
Dit boek stond al een tijd op mijn TBR en een paar dagen geleden begon ik eindelijk aan het luisterboek — en wat dom dat ik dit niet eerder heb gedaan!

Liften naar de hemel is een grotendeels autobiografische roman over de jonge Quintin. Na een zware periode in een jeugdinrichting besluit hij dat het tijd is voor een nieuwe start. Hij vertrekt naar Canada, waar hij terechtkomt bij een streng gelovig gezin. De warmte en liefde waar hij zo naar verlangt, blijven daar echter uit. In plaats daarvan moet hij hard werken bij een norse boer die hem met ijzeren hand probeert te vormen. Toch is het niet alleen kommer en kwel. Juist in deze harde omgeving ontmoet Quintin mensen die lichtpuntjes vormen: de vrouw van de boer die hem vaak stiekem wat lekkers toestopt, een jong kalfje dat zijn beste vriend wordt, en Mike — met wie hij een hechte vriendschap opbouwt. Ook de gesprekken met een dakloze inheemse man geven hem kracht, en de kleine Ruth weet zijn hart langzaam te ontdooien.
Lex heeft het audioboek zelf ingesproken en dat heeft hij fenomenaal gedaan. Zijn stem en intonatie voegen echt iets toe aan het verhaal, waardoor het nog harder bij je binnenkomt.
Dit boek weet perfect de balans te vinden tussen humor en hartverscheurend verdriet. Je schiet regelmatig in de lach, om vervolgens met tranen in je ogen verder te luisteren. Het is pijnlijk om te lezen hoe een kind zo in de knel raakt en het zonder liefde of steun moet stellen, en hoe hard sommige mensen kunnen zijn. Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien hoe hoop soms uit onverwachte hoek komt.
Een diep ontroerend verhaal dat je bijblijft.

Meer recensies van Anita