Een boek dat voelt als een warme deken

Anita 09 augustus 2025
Na een paar drukke weken las ik precies wat ik nodig had: een boek dat voelde als een warme deken. Dit is “healing fiction” op zijn best – verhalen die zich afspelen op knusse plekken zoals een boekwinkel, restaurant of koffiezaakje, waar bijzondere ontmoetingen mensen iets leren over zichzelf. De schrijfstijl brengt je tot rust en voelt troostend.

In dit boek reizen we naar het noorden van Tokyo, waar een kleine boekwinkel bekendstaat om één ding: het personeel weet altijd precies welk boek je nú nodig hebt. Student Fumiya, worstelend met de ziekte van zijn vader en op zoek naar het boek dat hij ooit verloren is, besluit de winkel te bezoeken. Hij mist de laatste trein naar huis en blijft er uiteindelijk slapen. Wanneer hij in de buurt gaat studeren krijgt hij er een bijbaantje, en ontdekt hoe klanten met het juiste boek antwoord vinden op hun problemen en vragen.

Het boek telt vier hoofdstukken, elk rond een nieuwe klant en het aanbevolen boek. Fumiya leert zijn vader steeds beter begrijpen en leert omgaan met de bijzondere eigenaar van de winkel. Verder is er mevrouw Inohara, die niet gelooft dat een knappe man met haar zou willen trouwen, de jonge maar eenzame Nagisa, en zakenman Yanukita die vreest zijn baan kwijt te raken. Zelf had ik overigens graag meer gelezen over de charmante maar mysterieuze winkelbediende Makino. En dan is er nog de bijzondere opslag onder de winkel, dat het verhaal een vleugje magie geeft.

De sfeer ademt Japan waar men beleefd is en rekening houdt met elkaar. Het tempo is kalm, maar juist daardoor voel je de warmte, het respect en de verbondenheid tussen de personages. De winkelmedewerkers zijn allemaal verschillend, maar delen hun liefde voor boeken – en dat merk je.
Dit boek geeft je rust, herkenning en het gevoel dat verhalen helend kunnen zijn.

Meer recensies van Anita