Een bijzondere vondst leidt tot een bijzondere zoektocht
Dit verhaal is geïnspireerd op een fascinerende historische vondst: een 17e-eeuwse jurk die werd opgedoken uit een scheepswrak bij Texel. Wie de eigenaar was, blijft tot op de dag van vandaag onbekend. Olga heeft rondom dit mysterie een prachtig en gelaagd verhaal opgebouwd. De afwisseling tussen heden en verleden geeft het boek een bijzondere dynamiek, en het is duidelijk dat ze diepgaand onderzoek heeft gedaan naar het leven in de 17e eeuw.
De hoofdpersoon, Emilie, is archeologe en kampt met de zorg voor haar dementerende vader, met wie ze altijd een moeizame relatie heeft gehad. Vooral de veranderingen in hem — van dominante, sterke man naar een kwetsbare, hulpbehoevende vader — zijn ontroerend en scherp beschreven. Tegelijkertijd moet Emilie samenwerken met haar ex, Bram. Gaandeweg realiseert ze zich waarom hun relatie destijds niet werkte: ook hij was overheersend en niet in staat haar echt te zien. Op indrukwekkende wijze weet ze aan het eind van het verhaal haar eigen grenzen te bewaken en hem op zijn plek te zetten.
Het verhaal in het kort:
Emilie krijgt de unieke kans een eeuwenoude jurk te onderzoeken die uit een wrak bij Texel is opgedoken. De timing is echter ongelukkig: ze staat onder grote druk door de zorg voor haar dementerende vader. Toch besluit ze de opdracht aan te nemen. Tot haar verbazing moet ze op locatie samenwerken met haar ex, Bram…. Naast hem ontmoet ze ook Joost, een norse maar intrigerende man wiens hulp ze nodig heeft bij het onderzoek. Langzaam ontrafelt Emilie niet alleen het verhaal van de jurk, maar beseft ook wat haar eigen normen en waarden zijn en waarom haar relatie destijds stuk liep. Bram denkt op voorhand al dat hij een felbegeerde baan in Leiden krijgt en dat de jurk naar het Rijksmuseum zal gaan, maar Emilie heeft een andere visie — en is vastbesloten daarvoor te vechten.
Mijn oordeel: Een indrukwekkend, zorgvuldig opgebouwd verhaal dat geschiedenis, emotie en persoonlijke groei prachtig met elkaar verweeft. Een absolute aanrader!
Op NPO start is een documentaire over de jurk te vinden en op Spotify een podcast als je hier meer over wilt weten.
Het verhaal in het kort: