Rauw, indrukwekkend en emotioneel

Anita 19 augustus 2025
De prachtige cover van The River Is Waiting trok mijn aandacht en zonder enig idee van het verhaal te hebben besloot ik het Engelse audioboek op Storytel te luisteren. Vanaf de eerste minuten werd ik gegrepen - het boek opent met een gebeurtenis die je compleet overvalt en je meteen midden in het drama plaatst.
Corby Ledbetter zit in een donkere periode van zijn leven. Hij is net vader geworden van een tweeling, zijn baan kwijtgeraakt en voelt zijn zelfvertrouwen langzaam afbrokkelen.
Om zijn angsten en stress te verdoven grijpt hij naar drank en pillen. Zijn huwelijk wankelt.
En dan, op een noodlottige ochtend, is één moment van afleiding genoeg om zijn leven voorgoed te veranderen.
Corby wordt veroordeeld en moet drie jaar zien te overleven in de gevangenis. Lamb beschrijft indringend hoe je daar plotseling geen waarde meer hebt, hoe elke dag een strijd is - niet alleen door de opsluiting en eenzaamheid, maar ook tegen onrecht en intimidatie. Twee bewakers hebben het op hem voorzien omdat hij het lef heeft op te komen voor een kwetsbare jongen. Toch zijn er ook lichtpuntjes: zijn trouwe celmaatje en een oudere bibliothecaresse die in hem gelooft en hem uitdaagt om weer creatief te worden.
Langzaam, bijna onmerkbaar, ontstaat er verandering. Corby, die aanvankelijk geen enkele toekomst meer ziet, leert opnieuw verbinding te maken. Vriendschap, moed en menselijkheid blijken zelfs in de meest uitzichtloze omgeving te kunnen bestaan.
Het verhaal is rauw, ontroerend en verrassend. Het einde had ik niet zien aankomen en is heel mooi en emotioneel beschreven. Wally Lamb schrijft met zoveel inlevingsvermogen dat je alles voor je ziet én voelt - het verdriet, de wanhoop, maar ook de hoop die stiekem weer terugkomt.
Indrukwekkend, meeslepend en prachtig verteld. Absoluut een aanrader, zeker als audioboek.

Meer recensies van Anita

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.