Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Detective volgens het boekje

Ann Busquart 02 januari 2018 Hebban Recensent

Agatha Christie hoeft geen inleiding meer. En ook Moord in de Oriënt Expres is al lang voorbij zijn eerste druk. Met de nieuwe verfilming, waarin Kenneth Branagh zowel de regie als de hoofdrol voor zijn rekening neemt, kwam ook een nieuwe filmeditie van het boek.

Hercule Poirot, de pientere Belg met de karakteristieke snor, checkt in op de Oriënt Expres, die hem van Istanboel terug naar Engeland moet brengen. Onderweg komt de trein vast te zitten door een sneeuwstorm. Net op dat moment wordt iemand op de trein vermoord. Detective Poirot, een man met naam en faam, is de geknipte persoon om de moord op te lossen.

Moord op de Oriënt Expres is een Agatha Christie pur sang. Terwijl Jan Modaal denkt dat niemand iets met de moord te maken kan hebben, dat elke getuigenis en verklaring volkomen logisch en waar lijkt, doorprikt Poirot elke leugen, neemt hij alle maskers weg en weet hij uiteindelijk op een ingenieuze manier de moord op te lossen. De plot is ijzersterk. Het lijkt, naar Christie-gewoonte, wel een legpuzzel waarvan Poirot de enige blijkt te zijn die de stukjes in elkaar weet te passen. De intrige zit fijn in elkaar, het verhaal is totaal onvoorspelbaar en de ontknoping dan ook heel verrassend.

Voor deze filmeditie werd niet voor een nieuwe vertaling gekozen. Die is ook nu van de hand van J. Rijman. De aristocratische stijl van Agatha Christie werd behouden. Alleen is het jammer dat deze uitgave niet eventjes grondig nagelezen werd. Er zijn nogal wat drukfouten ingeslopen. Het gaat vooral om woorden die aaneen geschreven zouden moeten worden, maar dat door slordigheid (?) niet zijn.

Wat vooral opvalt is de structuur van de tekst: de feiten, de verhoren, de ontknoping. Het lijkt op zich wel het dossier van een detective. Een schoolvoorbeeld van een gestructureerde tekst. Op het eerste gezicht lijkt dit heel simpel, maar Agatha Christie slaagt er wonderwel in om de lezer tot aan de ontknoping in het ongewisse te laten. Die stijl, alsof ze aan het notuleren is, houdt ze het hele verhaal door vol. Dat heeft als effect dat er een zekere afstand ontstaat tussen de lezer en de personages. Doet ze dit met opzet? Om de zaak van op een afstand te kunnen bekijken, zoals een detective dat doet? De lijntjes die ze doorheen het verhaal uitgooit, zijn genoeg om de lezer gevangen te houden, zonder hem echt veel op weg te helpen naar de ontknoping.

Je kan dus gerust besluiten dat dit een detectiveverhaal volgens het boekje is. Hoewel dit een heel recente uitgave is, brengt ze de lezer toch terug naar de schrijfstijl en de sfeer die Agatha Christie bijna een eeuw geleden ook al in haar boeken wist te leggen.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!