Muizen en mensen of konijnen en mensen?
We zitten in Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw.
George en Lennie, twee seizoenarbeiders trekken van ranch naar ranch om hun droom waar te maken, een plekje voor zichzelf.
Probleem is alleen dat het moeilijk sparen is omdat ze iedere keer van hun plek moeten vertrekken. Lennie is namelijk een beetje simpel en ondanks de bescherming van George lukt het hen steeds net niet te kunnen sparen, de mensen begrijpen gewoonweg niet dat Lennie anders benaderd dient te worden.
Toch blijft George Lennie beschermen, maar hoelang kan hij dit volhouden?
John Steinbeck schreef deze novelle als toneelstuk, dat is nog goed te merken aan de beschrijvingen van de setting, je ziet als het ware het decor voor je. Ondanks dat dit verhaal uit vervlogen tijden stamt geeft het evengoed weer waar men ook in deze tijd tegenaan kan lopen qua onwetendheid en gebrek aan tolerantie.
Toch blijft George Lennie beschermen, maar hoelang kan hij dit volhouden?