Apotheose of herinterpretatie?
Simon Ryevaar, je weet wel de universitair docent uit Leiden, is terug! Oh, dan weet ik al wat de vraag is van de fervente lezers van deze trilogie (dit is tenslotte het laatste deel, toch?) Is journalist Nova Le Temps ook weer van de partij?? Klein tipje van de sluier: Jawel, maar in een ander continent...
Goed, we weten nu wie de hoofdpersoon is. Wat is dan het onderwerp? Kijkende naar de auteurs en hun eerdere samenwerking weten we dit: Het wordt spannend, het verhaal is met religie doorspekt, en er zal flink tegen de gevestigde orde geschopt worden. Ja, ja. Maar wat is nou het onderwerp?? Deel een ging zoals de titel al zei over het boek Openbaringen, Revolutie ging over een document ouder dan de eerste bijbelteksten. Hmm, dan gaan we kijken naar de titel: Apotheose: dat is vergoddelijking. Oké, nou wie is er vergoddelijkt? Dat zal het veelgenoemde scheldwoord dan wel zijn. Of alhoewel? De link tussen de boeken waren eerder zijn apostelen toch? Maar welke apostel missen we dan?
Goed hoofdpersoon: check, onderwerp: aangestipt, maar moet je zelf maar uitmaken tijdens het lezen, dus check en het verhaal eromheen zelf? Niet zo ongeduldig, daar kom ik nu aan toe:
Er zijn diverse moorden gepleegd en die hebben allemaal te maken met een schilderij van Rembrandt, lees het boek zelf om te weten welk schilderij. Rembrandt? Wat heeft die nou met religie te maken? Hold your horses! Het gaat niet om Rembrandt, die is niet vermoord, maar de restaurateurs van zijn schilderij! En die hadden allemaal rare tekens op hun gezicht gekerfd gekregen. En toevallig kwam die zaak net op het bordje van een inspecteur die zich herinnerde dat Simon Reyevaar nogal goed is in het interpreteren van symboliek en die vraagt of hij even zijn blik op de zaak wil werpen. En Simon zou Simon niet zijn als hij zich er dan niet in vastbijt als een Rottweiler op steroïden. Het scheelt dat hij dan ook nog net de juiste personen kent om zijn vraagstuk volledig uit te diepen. Maar is de moordenaar het wel met Simon zijn behulpzaamheid eens? Of zet die alles op alles om hem te stoppen?
Ik zou zeggen lees het zelf maar. Deze lezer vloog door het verhaal heen. Als je zelf nogal gelovig bent, neem het verhaal dan wel zoals de auteurs in hun nawoord aangeven wel met een flinke korrel zout, want het is fictie en de heren Evenboer en Windmeijer houden ervan de boel op te schudden.