Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Over het leven in een sekte en het leven erna.

Anna 02 februari 2020
Een meisje, opgegroeid in een sekte , dat later toch een normaal leven opbouwt, ik was heel benieuwd naar het verhaal hierachter.
Frank Krake, de schrijver van het boek en bekend van onder meer De laatste getuige en Menthol, heeft Hannelore, het meisje uit de sekte , meerdere malen geïnterviewd en daarnaast zelf ook nog gedegen onderzoek gedaan.

Als Hannelore drie jaar is, besluit haar moeder, op zoek naar verdieping in haar leven, verdieping die ze in haar eigen kerk niet voldoende vindt, zich aan te sluiten bij de gemeente Gods , een groep mensen die geleid wordt door Sipke Vrieswijk.
Vrieswijk wordt eerst broeder genoemd, maar laat zich later de Profeet noemen. Naar eigen zeggen heeft hij dit doorgekregen van God zelf. Hij wordt hierbij ondersteunt door Aagje, met wie hij een relatie heeft en die hem bij alles steunt en met hem meedoet.
Vrieswijk is een dwingende man, die goed is in manipuleren en straffen en ook nog eens gezinnen uit elkaar drijft , vooral ook wanneer hij zijn oog heeft laten vallen op de vrouwen.
Ook de kinderen worden niet gespaard.
De vader van Hannelore laat zich op zeker moment ook overhalen toe te treden tot de gemeente Gods, wat uiteindelijk gewoon een sekte blijkt te zijn, waarin alle leden afhankelijk worden gemaakt van de leider, van Sipke Vrieswijk. Op een gegeven moment verlaat de vader van Hannelore de sekte, terwijl de moeder blijft En het zusje van Hannelore wordt door Vrieswijk weggestuurd, omdat hij vindt dat ze geen kind van God is.
Hannelore is een gevoelig meisje , die niet kan aanzien dat haar moeder verdriet heeft.
Als Julia, de moeder , na een huilbui van Hannelore , wordt gestraft, besluit het meisje haar gevoel weg te stoppen , niets meer van haar emoties te laten zien. Dit gaat ten koste van haar eigen persoonlijkheid.
Op een zeker moment besluit Vrieswijk naar het buitenland uit te wijken, eerst naar Israël en daarna naar Cyprus. Hij neemt onder andere Hannelore met zich mee, samen met Aagje , de vrouw die aan zijn zijde staat en hem helpt met zijn nare praktijken, zoals het misbruik van de vrouwen en vooral ook van de kinderen.

De moeder van Hannelore doet uiteindelijk aangifte en agent Peter Withag wacht Hannelore bij thuiskomst op en ontfermt zich over haar. In het begin zeer tegen de zin van Hannelore, die bij Vrieswijk wil blijven.
Met zijn hulp en de hulp van haar oom en tante lukt het haar na die tijd, een normaal leven op te bouwen. Alles moet ze leren , waaronder het nemen van eigen beslissingen. Ze heeft bijvoorbeeld zelfs moeite met het mogen kiezen van wat ze wil eten .
Ze krijgt hulp en leert met haar gevoel van boosheid om te gaan en vooral ook zelfstandig te worden. En dat valt in het begin niet mee na 15 jaar bij de gemeente Gods gewoond te hebben.
Uiteindelijk krijgt ze haar leven op de rit en trouwt met de man waar ze van houdt en die achter haar staat en haar steunt.

Frank Krake heeft een prettige schrijfstijl en benoemt de feiten tamelijk nuchter, zonder melodrama.
De foto's in het boek maken het verhaal nog indringender.
Doordat Hannelore haar gevoel heeft weggestopt en daardoor emoties weinig voelbaar zijn, is het , vooral in het begin, wat moeilijk met haar mee te leven.

Dit boek is een goed voorbeeld voor de mensen die nu nog in een sekte zitten of hebben gezeten. Het laat zien dat het leven in een sekte veel stuk maakt en vooral ook dat het mogelijk is eruit te komen en daarna een eigen leven op te bouwen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.