Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een thriller met een boodschap

Anne Oerlemans 29 februari 2020 Hebban Recensent
Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen. Verheijen debuteerde eerder met een autobiografisch non-fictiewerk Ik kan er nét niet bij. Verheijen is oprichter van thrillersite Crimezone.nl, tegenwoordig Hebban.nl en werkte als thrillerredacteur en marketingmanager bij verschillende uitgeverijen. Zijn thrillerdebuut De macht van K. verschijnt onder het pseudoniem Jens Vern.

De net afgestudeerde Tim Turner krijgt een droombaan aangeboden bij het prestigieuze IT-bedrijf The Keeler Company in Washington. Hij wordt binnen het bedrijf al snel als een held ontvangen. Offers kunnen echter niet uitblijven, zijn relatie loopt stuk en langzaam komt Tim steeds verder van zichzelf te staan. Dan ontmoet hij De Vriend, een man die hem probeert te waarschuwen voor de duistere kanten van het bedrijf. Tim weet met hulp van zijn nieuwe vriend te ontsnappen en begint een nieuw leven in Den Haag. Daar ontmoet hij Emily Green, zij blijkt een verleden te hebben dat dichterbij Tim staat dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

De proloog trekt de lezer meteen het verhaal in, een spannend verhaal dat de lezer meteen vanaf het allereerste begin in zijn greep houdt. De korte hoofdstukken die wisselen in perspectief maken dat het boek leest als een snelle film. Een aantal keer kiest de auteur ervoor om een bepaalde scène vanuit verschillende perspectieven achtereenvolgens te herhalen, dit werkt op de plekken waar hiervoor gekozen is heel goed om de spanning nog wat verder op te bouwen.

“Het was de tijd dat informatietechnologie eindelijk volwassen werd. Y2K was een grootschalig IT-probleem dat de branche niet had kunnen voorzien, en belangrijker nog: het was een probleem waarvan je de essentie zelfs aan je nichtje van zeven kon uitleggen. Het millenniumprobleem was geboren en nog nooit was er zo’n groot publiek besef van de impact van automatisering voor de samenleving geweest.”

De techniek, IT en data spelen een grote rol in de thriller. Dat maakt De macht van K. een heel actueel boek. Qua thema’s en plot doet het debuut van Vern denken aan titels als De cirkel van Dave Eggers en BOT van Charles den Tex. De uitgewerkte technische aspecten van The Keeler Company maken het verhaal extra interessant en zetten de lezer aan het denken over databeveiliging en kwade wil.

Het plot zit sterk in elkaar en Vern weet de spanning erin te houden. Het ene mysterie lijkt langzaam te worden opgelost terwijl de volgende dreiging alweer op de loer ligt. Vern weet te verrassen met kleine slimmigheidjes in het plot. De toevallige ontmoeting tussen Emily en Tim in Den Haag is echter – dat kon ook bijna niet anders – een beetje gekunsteld en ongeloofwaardig. De verteller lijkt zich dat op een zeker moment zelf ook te beseffen, maar de ontmoeting is natuurlijk noodzakelijk om de ontknoping af te kunnen maken.

Een ontknoping die niet teleurstelt, het boek nodigt vanaf het begin uit tot doorlezen maar de snelle opeenvolging van gebeurtenissen tegen het einde zorgen ervoor dat je De macht van K. helemaal niet meer weg kan leggen. Een spannend en actueel verhaal met een boodschap dat je in één ruk uitleest, wat wil je als lezer nog meer?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.