Advertentie
    Anne Oerlemans Hebban Recensent

De Canadese auteur Jocelyne Saucier heeft politicologie en journalistiek gestudeerd. Haar debuutroman verscheen in 1996. Het regende vogels verscheen in 2011 en werd in 2015 in Nederlandse vertaling door Marianne Kaas uitgebracht bij Meridiaan Uitgevers. De roman oogstte verschillende literaire prijzen en is de eerste roman van Saucier die in het Nederlands uitkwam.

De grote brand van Matheson in 1916 heeft grote wonden geslagen in het collectieve geheugen van de gemeenschap die erdoor getroffen werd. Een fotografe gaat op pad om een reportage over de overlevenden te maken, bijna allemaal zijn ze inmiddels bejaard. In het diepste hart van het Canadese woud treft ze een paar zonderlinge outcasts, wantrouwen maakt plaats voor hulp en dat haalt het rustige, afgelegen bestaan helemaal overhoop.

Vrijheid, hoop en liefde, dat is waar Het regende vogels over gaat, tweede kansen, tweede levens maar in het begin zijn er enkel twee levende oude mannen in de wildernis die net hun kameraad hebben begraven. De overleden man Ted, is onderwerp van talloze verhalen, hij overleefde de grote brand van Matheson en verdween.

“Het beeld is gebleven, een blinde jongen die door de smeulende puinhopen liep, het heeft voedsel gegeven aan de verhalen, het liet de fantasie van de overlevenden niet los, het is het beeld dat ten grondslag ligt aan de Boychuck-legende.”

De kracht, maar vooral ook de aantrekkingskracht van dergelijke levensverhalen, spreekt uit de nieuwsgierigheid van de fotografe die het woud in trekt om de woonplaats van Ted Boychuch te vinden. Dat ze in plaats daarvan Tom en Charlie aantreft is een teleurstelling, maar algauw blijkt het meer dan waar ze op had durven hopen.

De mysterieuze sfeer van het boek hangt voor een groot deel samen met de manier waarop Saucier haar verhaal opbouwt. De hoofdstukken worden onderbroken door kleine fragmenten schuingedrukte tekst waarin een alwetende verteller spreekt over dat wat zal gaan komen, als een soort hogere macht boven alle gebeurtenissen in het Canadese woud.

“Liefde, dwaaltocht, verdriet, ontoegankelijk bos en verlossing door de kunst, thema’s die jonge kunstenaars na aan het hart liggen, want zij zien graag dat een leven langs duistere diepten schuurt voordat het opstijgt naar het licht.”

Ook de dood is een belangrijk thema in Het regende vogels. Zelfs wanneer er niet letterlijk over hem gesproken wordt is hij op de achtergrond aanwezig in het leven van de oude vrijgevochten bewoners van het kamp. Saucier brengt kunst, verhalen en legendes, geschiedenis en de wildernis samen in een ontroerend verhaal over vrijheid en tweede kansen.

Reacties op: Leven in vrijheid

63
Het regende vogels - Jocelyne Saucier
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners