Advertentie

Op de dag dat hij verwacht had te zullen sterven, wordt Simon James van zijn bed gelicht. Een stel overheidsdienaars neemt hem mee, omdat vermoed wordt dat hij de laatste hoop voor de mensheid is. De hele wereld is namelijk bedolven onder een laag giftige stof waar praktisch iedereen aan is bezweken. Ook de vrouw en het zoontje van Simon zijn hier slachtoffer van geworden, wat voor hem reden is om ook niet meer verder te willen leven. Omdat hij echter nog geen spoor van ziekte vertoont, wil de overheid hem samen met een onbekende vrouw in de Cocon plaatsen. Dat is een kunstmatige koepel waar voldoende planten, groenten en dieren aanwezig zijn om enkele jaren te kunnen overleven en waar Simon met die vrouw voor nageslacht kan zorgen. Volgens Kim, een adviseur van de president en de vrouw die achter de schermen aan de touwtjes lijkt te trekken, moet op die manier de mensheid gered kunnen worden.
Stof is het derde boek van Joanne Carlton, een pseudoniem van Sandra J. Paul. Ze schreef het boek eerst in het Engels en vertaalde het daarna in het Nederlands. Het boek is uitgegeven door Hamley Books, een uitgeverij die mede opgericht is door Joanne Carlton en die zich richt op spannende boeken, young adult en jeugdthrillers. Stof lijkt voornamelijk die young adult als doelgroep te hebben: een leuke thriller over hoe één persoon de laatste hoop is nadat praktisch de hele mensheid is uitgeroeid.
Voor volwassenen blijft er in het boek echter veel te wensen over. Het is een plotgedreven, eenvoudig boek, waarin de personages zich volledig overgeven aan hun functie in het verhaal. De anonieme overheidsmedewerkers bijvoorbeeld die op sterven na dood zijn, denken totaal niet aan zelfbehoud maar schikken zich in hun lot en zijn helemaal gericht op het in leven houden van Simon James.
In grote stappen en in eenvoudige zinnen leidt Carlton de lezer naar het doel: het in de Cocon krijgen van Simon. In een aantal flashbacks vertelt Simon over zijn jeugd en over de korte periode voor de ramp zich voltrok. Simon krijgt hierdoor als enige persoon in het boek een tikkeltje invulling, maar het blijft globaal. Carlton besteedt amper aandacht aan de impact die de wereldwijde ramp heeft en verklaringen over het giftige stof laat ze achterwege. Elke vorm van diepgang in het boek ontbreekt. Dat kan stukken beter, dat hebben diverse auteurs al laten zien die hetzelfde gegeven gebruikt hebben over hoe de mensheid ineens praktisch uitgeroeid wordt, bijvoorbeeld Stephen King in De beproeving. Stof kan voornamelijk beschouwd worden als opstapje naar deze volwassen wereld.

Reacties op: Meer geschikt voor YA

122
Stof - Joanne Carlton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker