Advertentie

De serie over de avontuurlijke familie Courtney beslaat een periode van de tweede helft van de zeventiende eeuw tot aan het eind van de twintigste eeuw. Wilbur Smith, die inmiddels ruim in de tachtig is, werkt al jarenlang samen met co-auteurs om de serie voort te zetten. Voor Courtney’s vuur is dat Tom Harper, die al meer boeken over deze familie mee hielp schrijven. De boeken verschijnen niet in chronologische volgorde. Courtney’s vuur speelt zich af van 1754 tot 1756, en zou daarmee ergens na Blauwe horizon geplaatst kunnen worden.  

De hoofdrollen zijn ditmaal weggelegd voor Theo en Constance Courtney, kinderen van Mansur en Verity Courtney. Het verhaal start in India. Tom Harper moet eerst nog van Mansur en Verity zien af te komen, en dat doet hij door hen te laten omkomen tijdens een bloedige aanval van de Fransen op een Engelse nederzetting. Theo en Constance worden opgevangen door hun neef Gerard. Of eigenlijk wordt alleen Constance door hem opgevangen; Gerard bezorgt Theo gelijk een baantje bij de administratie om zo van hem af te zijn. Lang duurt deze situatie niet. De Fransen bundelen hun krachten met de Indiërs in een poging de Engelsen te verdrijven. Het zorgt ervoor dat Theo en Constance elkaar uit het oog verliezen, terwijl ze er beiden van overtuigd zijn dat de ander dood is. Na diverse omzwervingen komen Theo en Constance beiden en apart van elkaar in Amerika aan. Ook daar is strijd tussen de Engelsen en de Fransen, wat de Courtneys de gelegenheid biedt om wraak te nemen voor wat hen in India is overkomen.  

Doordat Smith gebruikmaakt van verschillende co-auteurs, lijken zijn boeken qua schrijfstijl niet op elkaar. Courtney’s vuur behoort tot de categorie waarin weer enorm veel slachtoffers vallen in allerlei bloedige gevechten. Wrede martelingen en regelmatig een scheutje seks. De lezer verveelt zich geen minuut. Theo en Constance vallen om beurten van het ene avontuur in het andere. Hun levens lijken wel een televisiesoap, maar dan een stuk wreder.  

Tom Harper is qua co-auteur een goede keuze van Smith. Hij vertelt meeslepend en weet tegelijkertijd wat historische informatie over te brengen. Als er één ding duidelijk wordt in het boek, dan is het dat het vroeger echt niet beter was. Integendeel.  

Door de oversteek naar Amerika te maken, heeft Harper het territorium van de Courtneys uitgebreid om avonturen te beleven. Daar horen we in de toekomst wellicht meer van, want Theo zorgt in Courtney’s vuur al voor nageslacht. De stamboom van de Courtneys kan weer uitgebreid worden.

Reacties op: De Courtneys breiden hun territorium uit

9
Courtney's vuur - Wilbur Smith
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker