Advertentie

Wat een geweldig boek! Zo geweldig dat ik het bijna niet uit wilde lezen en langzamer ging lezen om toch vooral te blijven genieten van het verhaal over Daniel en Ana, maar ook omdat de geschiedenis van Spanje ten tijde van Franco boeiend en onbekend is.

Als lezer neemt de schrijfster je mee naar Madrid in de jaren vijftig. Franco is aan de macht in Spanje. Na de burgeroorlog in het zadel geholpen door Hitler en Mussolini. Een stukje geschiedenis waar ik op school eigenlijk niets over heb gehoord. Voor de meeste Spanjaarden niet een mooie tijd. Het facisme viert hoogtij. De republikeinen hebben het af moeten leggen tegen Franco en deze groep mensen voelt zich tijdens het regime van Franco niet veilig. Daar hebben ze alle redenen toe. Ze houden hun mond en spreken het regime niet tegen. Franco zette alles naar zijn hand. En wilde dat niet goedschiks, dan met hulp van de Guardia Civil (de zwarte kraaien).

Daniel is Amerikaan en logeert met zijn vader en moeder (die van orgine Spaans is) in Madrid in Hotel Castellana Hilton. Het is het eerste hotel waar Amerikanen logeren in Spanje. Franco probeert in de jaren vijftig de banden met Amerika aan te halen om de Spaanse economie een impuls te geven. Bijzonder want Franco wilde met de Europese landen geen banden aangaan.

De levens van Daniel en Ana, die in het hotel werkt, verschillen als dag en nacht. Ana kijkt naar het leven van Daniel en stelt het zich voor als leven in een sprookje. Toch lijkt dat ook niet te zijn wat het is. Daniel wil iets anders dan zijn ouders – en met name zijn vader – van hem verlangen. Hij is verslingerd aan fotografie.

Als Ana en Daniel elkaar ontmoeten ontstaat er een band en Daniel gaat op zoek naar wat er schuil gaat achter de facade van Madrid. Door Ana maakt hij kennis met de verhalen achter de mensen en ook het verdriet van de mensen. De schrijfster creëert een sfeer waarbij ik bijna in het verhaal was en zag wat de personages zagen en meemaakten.

Een liefdesverhaal en het verdriet en geschiedenis van Spanje samengevoegd. Het boek telt ruim 500 pagina’s maar had van mij nog dikker mogen zijn. Ga het lezen kan ik alleen maar zeggen.

Een echte aanrader!

Reacties op: Een prachtig en indrukwekkend boek!

8
Stilte heeft een eigen stem - Ruta Sepetys
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners