Al is de leugen nog zo snel………

Annette Bons 26 oktober 2025

Loes den Hollander is een begrip voor de lezers van thrillers. Zij hoort bij de top van de Nederlandse auteurs. Haar boeken zijn vlot geschreven, spannend en lezen heerlijk door haar schrijfstijl in korte hoofdstukken. Na een hoofdstuk, denk je ‘nog even één hoofdstuk’. Alleen is dat bij niet ban toepassing. Ik lees dan steeds nog even ‘eentje’.
Natuurlijk wilde ik dan ook Een halve leugen, graag lezen. Van de Crime Compagnie/AW Bruna ontving ik een recensie exemplaar van het boek. En eenmaal in het boek gestart had ik moeite om weg te leggen.
Het leven van Bettina Drijver komt op zijn kop te staan als haar dochter een vreselijk geheim onthult. Een geheim dat zo pijnlijk is, dat Bettina het amper kan geloven. Spreekt haar dochter de waarheid, dan is alles waar Bettina in gelooft een leugen. Is wat haar dochter beweert een leugen, dan zal hun relatie nooit meer dezelfde kunnen zijn. Verscheurd door twijfels gaat Bettina op zoek naar antwoorden. Maar wat zij te weten komt gaat alle begrip te boven…
Vanaf de eerste pagina werd ik meegenomen in het verhaal. Wie schrijft deze eerste zinnen, en aan wie is het dreigement gericht? Al snel wordt dat duidelijk. Juist op de dag dat Bettina en haar partner hun samenzijn gaan vieren, wordt het pijnlijke geheim met enorme gevolgen aan haar geopenbaard. Wie moet ze geloven; haar dochter of haar partner? Haar partner Andries en vriendin Rony kiezen partij. Bettina kan dat niet. Zelf blijkt zij ook een groot geheim mee te dragen. Er vinden nare gebeurtenissen plaats.
Bettina wordt heen en weer geslingerd tussen haar dochter en haar partner. Wie moet ze geloven. Dan zijn er nog de hoofdstukken geschreven door de dader. De vraag is alleen wie is de dader en aanjager van dit alles. Wie moet je geloven als moeder; je kind of je partner. De innerlijke strijd van Bettina is groot.
Als lezer wist ik niet wie te geloven. Mijn eerste verdachte viel af en daarna ook mijn tweede verdachte. Toen bleek de dader uit een heel andere hoek te komen!
Conclusie, alweer een heel knap geschreven boek van Loes den Hollander. Een aanrader!

Meer recensies van Annette Bons

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.