Vlijmscherpe thriller!

Annette Bons Annette Bons
9 mrt 2026

Vlijmscherp is alweer de zesde thriller van Marion van de Coolwijk en vanaf 5 maart verkrijgbaar. Haar vijfde thriller Mama liegt (2022) was de eerste thriller van haar die ik las en die heb ik met veel plezier gelezen. Toen ik hoorde dat ik haar nieuwe boek vooruit mocht lezen voor de Crime Compagnie, was dat een heel fijn bericht!

Het gezin Stern wordt meegesleurd in een nachtmerrie wanneer de beste vriend van vader Alexander wordt vermoord. Niemand begrijpt waarom. Elke vorm van logica en motief ontbreekt. Als er DNA wordt gevonden en het net zich om de dader sluit, rukt een onverwachte bekentenis het gezin uit elkaar.

Boaz en Billie horen jarenlang niets van hun vader. Tot Alexander plots opduikt in de koffietent waar Billie werkt. Hij wil haar waarschuwen, maar verdwijnt weer voor hij iets uit kan leggen. Met gevaar voor eigen leven ontdekt Billie de allesverwoestende waarheid.

Het verhaal is verdeeld in twee boeken. Het eerste boek gaat 17 jaar terug in de tijd en vertelt het verhaal van Lizzy Stern, haar man Alexander en de tweeling Billie en Boaz.

In het tweede boek gaat het verhaal na 17 jaar verder bij Billie, het meisje van de tweeling. Nadat haar vader op een dag na jarenlange afwezigheid opduikt, staat het leven van Billie op de kop.

Wat een ontzettend fijne thriller! Ik werd al direct in het verhaal meegezogen na het lezen van het eerste hoofdstuk. De volgende hoofdstukken lazen als een soap, zoveel verwikkelingen rondom Lizzy. Smullen geblazen vond ik het, het las als een soap. Maar… dat veranderde snel nadat er een dode viel. De hoofdstukken worden afgewisseld met cursieve hoofdstukken geschreven vanuit de ‘dader. Deze hoofdstukken geven een extra dimensie aan het verhaal dat met vaart wordt verteld.

In het tweede deel vond ik de sfeer van het verhaal anders. Logisch ook omdat het vanuit een andere persoon, de dochter Billie wordt belicht. De gevoelens en gedachten van Billie worden goed neergezet. Ze doet schokkende ontdekkingen over haar verleden. De hoofdstukken geschreven vanuit de ‘wreker’ voegen extra spanning toe.

Een heerlijk boek dat ik met erg veel plezier heb gelezen. Niet alleen heeft het boek spanning die langzaam wordt opgebouwd, maar ook een actueel thema van iemand die op zoek is naar het eigen ik en daarmee worstelt. Daarbij spelen liefde en opoffering een grote rol in het verhaal. En… heel mooi zoals het woord ‘vlijmschep’ een aantal keren in het verhaal o

Meer recensies van Annette Bons