Alweer een heerlijk deel in de Eva Romeijn serie van Corine Hartman

Annette Bons 06 februari 2026
Na een succesvolle expositie van haar landschapschilderijen in Berlijn is beeldend kunstenaar Eva Romeijn blij weer thuis te zijn. Het is zomer en ze rust uit van haar vele reizen.
Ze is betrokken bij de lokale biologische tuin, een bijzonder project met vrijwilligers, gerund door twee idealistische vriendinnen, Ariane en Annette. Maar als Ariane op een ochtend dood wordt gevonden bij de courgette- en tomatenplanten, is het normaal zo vredige Vorden in rep en roer.
Want wie zou de vierenveertigjarige, vredelievende wereldverbeteraar Ariane Schuring in vredesnaam hebben dood gewenst?
Wat heeft een in de omgeving gesignaleerde wolf hiermee te maken? En de verdwijning van een jonge vrouw, vele jaren geleden? Eva’s zoektocht naar de waarheid blijkt levensgevaarlijk en stelt haar voor een zwaar dilemma.
Vanaf het eerste hoofdstuk zit je als lezer weer helemaal in Eva’s vriendenkring; Thijs en Leo, de beheerders van het kasteel, Rina haar beste vriendin en bonusdochter Zoë.
In het dorp doet het gerucht de ronde dat er een wolf is gespot met een bot, misschien wel van een mens! De bewoners van Vorden zijn daardoor allemaal op hun hoede. Er vinden verschillende vreemde gebeurtenissen plaats, die leiden tot nieuw contact tussen Eva en Ton, de rechercheur waar zij eerder al een leuk contact mee had. Na thuiskomst van haar buitenlandse exposities denkt Eva na over haar leven. Ze worstelt met de dood van haar goede vrienden Winand en Annemarie en draagt ze ook nog een geheim met zich mee.
Bij series kan het soms zo zijn, dat de opvolgende delen er niet beter op worden. De serie over Eva Romeijn wijkt daarin af. De delen van haar series (Jessica Haider) zijn allemaal van continue kwaliteit.
De voorgaande vier delen over Eva, lazen dan ook allemaal even fijn weg, Toch vond ik dit vijfde deel het beste tot nu toe. Wat ik mooi vind aan dit deel is dat je nog meer in het leven en de gedachten van Eva wordt meegenomen. De gedachten en gevoelens van Eva over vriendschap en het leven zijn zo goed omschreven, dat het me soms ontroerde. Daarbij kom dan ook nog de spanning van een whodunit verhaal. Wat een ontzettend fijne combinatie! Het lijkt erop dat er nog een deel over Eva volgt en daar ben ik nu al benieuwd naar, het liefst zou ik nu doorlezen.

Meer recensies van Annette Bons

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.