Advertentie

Marjan Kamali werd in Turkije geboren; haar ouders zijn afkomstig uit Iran. Haar kindertijd bracht ze door in Kenia, Duitsland, Turkije, Iran en de Verenigde Staten. Ze studeerde aan Berkley, Columbia en New York University.

De elementen

De mooie cover van het boek spreekt aan. Een dame staat met de rug naar ons toe. Met een boek op de rug. Ze kijkt uit op het mooie Teheran. Zoekt ze iemand, of denkt ze ergens aan?

Marjan Kamali, afkomstig uit Turkije, maar via familie afkomstig uit Iran, schreef hiermee een bijzonder mooi familieverhaal. Dat ze ervaring heeft met schrijven is flink te merken.

Het is levensecht, alsof je er zelf bij bent

Ze schrijft vanuit de perspectief van de 3e persoon. De flashbacks geven een mooi beeld van het land in 1953. Naast een liefdesverhaal, is het ook een levensverhaal, het verhaal van Roya. Stap voor stap lezen we over haar leven dat voorbij trekt. Totdat we in 2013 zijn beland. Toch voel je je als lezer heel dichtbij en zeer betrokken bij Roya, als ook bij het verhaal van haar geliefde Bahman. Beide verhaallijnen worden levensecht neergezet. Bijna ben je dichtbij als Roya de boekhandel bezoekt. En bijna ben je er bij als ze heerlijke Iraanse gerechten maakt.

Het is proeven aan een andere cultuur, dan die van het westen of uit Amerika. In Iran gelden strikte omgangsvormen en vaak ben je bij de geboorte al uitgehuwelijkt. Tenminste die sfeer krijgen we mee in 1953. Het jaar dat de liefde tussen Bahman en Roya zeer onder druk staat.

Conclusie

De boekhandel van Teheran is meer dan een mooie roman, over een boekhandel. Het is een soort levensboom, een zoektocht naar liefde, naar geborgenheid, het is ook veel teleurstelling, maar ook kracht en doorgaan. Het is prachtig en zit mooi in elkaar.

De boodschap die Marjan Kamali wil meegeven is, dat de liefde zal blijven voortbestaan, de strijd voor democratie zal niet worden stopgezet door boeken of woorden. Aan hoop zal nooit een einde komen. Ook niet aan de liefde.

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2020/04/marjan-kamali-de-boekhandel-van-teheran.html

Reacties op: Krachtig liefdesverhaal & zoektocht naar je bestemming

102
De boekhandel van Teheran - Marjan Kamali
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners