Het verhaal

Tom ging weg bij zijn ex omdat hij niet tegen haar troep kon en schreef vervolgens een bestseller over opruimen, rust en regelmaat. Hij leeft zijn leven in zijn kleine appartement met een ijzeren regelmaat: hij eet iedere dag om zes uur een vast gerecht voor die specifieke dag en kiest om halfnegen een film die rust en voorspelbaarheid biedt. Hij wordt knettergek als zijn bovenbuurman hem gaat stalken en zijn ritme onregelmatig verstoort, als de martelmethode van de druppel. Zo gek dat hij de bovenbuurman van de trap duwt. Hij moet van het lijk af, opruimen. Hij wil zijn leven terug. De druppel van Frederik Baas is een beklemmende thriller met obsessieve trekjes: Baas houdt je in zijn greep.

De elementen

De cover valt direct goed op. Ik zou het direct oppakken in de winkel. Mocht die open zijn. De titel siert met grote letters op de voorkant, met een man in een trapgat. Wat gebeurde daar?

"De druppel" draait om een burenruzie, die totaal uit de hand loopt. Net als een lekkende kraan, kan je dat tot grote waanzin drijven. Tenminste bij Hoofdkarakter Tom is dat dus het geval. Hij is een gescheiden man, kon niet langer tegen de "troep" van zijn ex. Hij werd er bijna gek van. Nu is hij helemaal gelukkig is zijn bijna lege woning. Geordend en opgeruimd, zo hoort het. Hij heeft hier ook een heel mooi boek van geschreven. Zodat anderen ook kunnen ontspullen en een opgeruimd en georganiseerd leven kunnen krijgen. Tom vertelt het je graag. Voordat je bij hem binnen bent, gaat er ook nog een trap naar boven. daar woont zijn boven buurman. Hij deelt zijn voordeur met deze buurman. Alles loopt gesmeerd in het leven van Tom, behalve die buurman. Die wordt lastig. Als een lekkende druppel. Tik, Tik.

Baas kan het prachtig mooi verwoorden

Frederik Baas kan het als geen ander zo prachtig verwoorden. Wat eerst nog lijkt op een normaal verhaal, veranderd geleidelijk aan in iets bizar's. Er ontstaat waanzin aan de kant van Tom. De bovenbuurman veranderd zijn gedrag, volgens Tom. Er is iets vreselijks met hem.

De fijne schrijfstijl zorg er voor dat je met plezier meegaat in Tom zijn beleving. Zijn grote fantasie. De spanning is onderhuids steeds sterker aanwezig. De bizarre gedachten en dito gebeurtenissen stapelen zich op. A la Alfred Hitchcock. Tot een geweldig en verbluffend einde.

Conclusie: Baas kan niet stuk

Tja, als fan van Baas, kan ik alleen maar zeggen: ik heb opnieuw genoten. De druppel is een meeslepend verhaal, vol waanzin en bizarre situaties. Te gek!

Waardering 5 sterren

Ik heb genoten, op naar de volgende Baas!Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

Reacties op: De druppel is een meeslepend verhaal, vol waanzin en bizarre situaties. Te gek!

306
De druppel - Frederik Baas
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken