Advertentie

~~Het verhaal is 1 grote zoektocht naar roots en kraanvogels

Als Renke, 25 jaar, vol verwachting naar kantoor vertrekt, komt ze in de avond terug met een grote desillusie. In plaats van een vast contract, staat ze nu op straat. Haar baan is ze kwijt. Haar blog en social media heeft ze nog wel. Om alles op te delen. Ze is daar volop mee bezig.

Opa Pieter, nu 70 jaar, verliest ook iets belangrijks, namelijk zijn spierkracht. Bij hem is de ziekte ALS geconstateerd. Gezien hij 3 grote wensen heeft, gaat hij naar zijn vriend in Japan. Op zoek naar karatelessen en kraanvogels. Renke krijgt een brief van haar opa en gaat op zoek naar hem. Voor beide tikt de tijd.

~~Sterke cover & tegengestelde personages die je zullen verrassen

De cover, daar ben ik direct op "gevallen", mooi zwart met een roze cirkel. De mooie kraanvogels vliegen er doorheen. Het lettertype op de achterflap mag wat groter en is moeilijk leesbaar. Qua inhoud van het verhaal wordt er al veel weggegeven, dat is erg jammer. Want het leesavontuur moet nog beginnen.

Niemand zoals hij, draait om 2 personages: Renke, 25 jaar en opa Pieter , 70 jaar. In 2 mooie verhaallijnen komen we meer over deze karakters te weten. Doordat Renke brieven leest van Opa Pieter, in de ik-vorm, komt hij steeds een beetje meer dichterbij. Terwijl hij eigenlijk in het verre Japan zit. De brieven van opa zijn hartverwarmend om te lezen. Je sluit hem een beetje in je hart. De stukken over Renke zijn geschreven in de vertelperspectief van de 3 persoon. Dit geeft al wat afstand. Gedurende het boek, blijkt dit karakter toch op afstand van de lezer. En opa komt steeds meer naar voren op het podium. Renke haar lifestory loopt anders dan verwacht. Ook qua reisprogramma en prioriteiten. Ze is wat moeilijk te peilen, terwijl opa duidelijk zijn koers kiest. Gedurende de reis die Renke maakt, maakt ze duidelijk een ontwikkeling door. En leert doorzetten en de juiste keuzes maken.

~~Bijzondere thema's maar qua dosering wel wat veel

Lucia van den Brink gebruikt een prettige schrijfstijl. Op een bepaalde manier is het rustgevend, terwijl opa toch ziek is en dit niet een fijn gegeven is. Zijn vaste patronen geven opa zelf ook rust en ritme. Qua thema's is het wel wat veel, wat voorbij komt. Het begint met het ontslag van Renke, de lastige relatie met haar moeder, ingewikkelde familiebanden, de Japanse cultuur, sociaal media, Tinder, de ziekte ALS, nieuwe vriendschappen en vooral heel veel LOSLATEN.

~~Conclusie

Niemand zoals hij, is een mooi verhaal over vergeten familiebanden die weer worden aangehaald, over verdriet maar ook veel liefde. Het is een ware reis voor Renke, ook een die haar leven zal verrijken. Want niet alles is te delen, zoals op sociaal media gebeurt.

De vele thema's zijn wat veel voor 1 boek, zonder de zijtakken was het voor mij al een prima boek en had het daarmee meer betekend. Richting einde werd het wat eentonig, terwijl het juist een knallend einde had kunnen krijgen. Kortgesloten een heel mooi verhaal met meer dan 1 missie.

~~Waardering: 3,5 sterren

Mooi verhaal, een aanrader...zeker met de leuke wisselperspectief. Van Renke en opa Pieter. Er zat vaart in en gevoel, maar ik miste wat kracht aan het einde. Het deed erg denken aan Reisverslag van een kat, geschreven door Hirio Harikawa. Ook een mooi boek met een missie.

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2020/02/lucia-van-den-brink-niemand-zoals-hij.html

Reacties op: Mooie roadtrip met meer dan 1 behaalde missie!

23
Niemand zoals hij - Lucia van den Brink
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker