Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zeer meeslepend met een knipoog naar Hercule Poirot!!

Twaalf auteurs, zitten twaalf dagen (plus twee) in een kasteel. Zonder hun telefoons en zonder wifi. Het gaat om een schrijfwedstrijd, met als thema: het raadsel van kasteel Rijnhuizen. Ze dienen dagelijks een verhaal in te dienen onder een synoniem. Zij plaatsen dit met een magneet op een wandbord. De jury kijkt dit door en dagelijks valt er iemand af. Totdat er een winnaar overblijft, die een contract krijgt bij uitgeverij Crime Time.

Dat is de bedoeling van de schrijfwedstrijd die is bedacht door uitgeefster Claudia Markant en kasteelheer Pim van Amerongen. Claudia checkt met name de teksten en Pim hoopt op een kleine openbaring. De schrijvers dienen minimaal 1500 woorden per dag in te dienen. Laat de wedstrijd maar beginnen!

Allereerst de titel. Het is zeker de strekking van het verhaal. Alleen vind ik het echt een "Hollandse titel". Het had wat korter gemogen ( vb: Het Rijnhuizen mysterie) en dan als ondertitel kunnen dienen. De cover past goed bij het verhaal als ook bij de auteur haar eerdere titels. Donker, duister en mysterieus.

Het spannende verhaal "Wie schrijft, die blijft" begint met de aankondiging van een grootse schrijfwedstrijd. Suzanne Vermeille is een van de deelnemers en neemt in het proloog het woord. Vervolgens vertelt de alwetende verteller over de aankomst van het diverse gezelschap aan auteurs. De volgende hoofdstukken wisselen van perspectief. Van Suus, in de ik-vorm, naar Jojanneke in de 3e persoon om zo een indruk te geven over het wel en wee tijdens deze schrijfweken. Gezien zij onder synoniem aan hun opdracht schrijven, de naam van een dier, zijn er ook stukken tekst met een diertje bovenaan. Zo volgt de lezer een aantal personen en leest de verhalen van de deelnemers in hapjes en brokjes.

Voor diegenen die de eerdere thrillers van auteur Heleen van den Hoven al mochten lezen is bekend dat deze auteur niet voor 1 gat te vangen is. Zij heeft zeer veel in petto. Ook in deze talentenjacht-vol-moord-mysterie. De twisten die Heleen van den Hoven bedacht heeft zijn geniaal. Het is filmisch geschreven, zodat alles zich voor de ogen afspeelt. Ondanks de verscheidenheid aan personages is er niet 1 moment, waarop de lezer de weg kwijt kan raken. Dat is een groot compliment voor de auteur, als ook een groot voordeel voor de lezer. Het is te behappen en daardoor geeft het helderheid in de soms duistere momenten. Zeker in de nacht kruipt de
spanningsboog hoog op. Wie loopt daar toch door die gang? Of is het slechts verbeeldingskracht en slaat de vermoeidheid toe.

Auteur Heleen van den Hoven heeft met Wie schrijft, die blijft een zeer meeslepend mysterieus verhaal geschreven die veel lezers positief zal verrassen. Zij zullen in no-time gaan mee puzzelen, om een ingewikkeld raadsel op te lossen. Zeer geschikt voor speurneuzen en leespuzzelaars. Met een knipoog naar Hercule Poirot.

Een meeslepend mysterie van de bovenste plank! -Birdy's Boeken

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Overvoorde

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.