Een geslaagde truc
Net zoals een goochelaar een geslaagde truc kan uithalen door het publiek slim af te leiden, zo slaagt schrijver
Bart Römer erin de aandacht van de lezer te vestigen op het nog onbekende leven van goochelaar Ben Ali Libi middels een fictieve ontmoeting met Anne Frank. Die vindt tijdens de oorlog plaats, maar nog voordat Anne zou gaan onderduiken.
We volgen hun gesprek vanuit het perspectief van de goochelaar, afgewisseld met flashbacks naar eerdere momenten uit zijn leven. Anne merkt dan natuurlijk meteen dat hij er niet helemaal met zijn gedachten bij is. Andersom heeft Ben door dat Anne een pienter meisje is en probeert haar vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, waaruit blijkt dat hij een scherp inzicht heeft in mensen. Zo waarschuwt hij Anne voor de gevaren van kuddegedrag.
Bart Römer heeft voorheen vooral jeugdromans geschreven, en dat merk je aan zijn manier van schrijven. Het is klare taal doorspekt met mooie beeldspraak, afwisselend in korte en lange zinnen. Dat maakt dat het boek goed toegankelijk is voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, wat misschien ook de bedoeling was. Het is beslist net zo boeiend voor volwassenen.
De novelle is door zijn geringe omvang (127 pagina's) binnen een week te lezen, en dat maakt het ideaal om te lezen als aanloop naar 4-5 mei. Zeker omdat de boodschap van het verhaal nog steeds actueel is.