Oplopend spannend
Het kuuroord van Ruth Kelly is een psychologische thriller. Holly en haar cameraman die onderzoek doen voor haar docuserie "bad medicine" verblijven op uitnodiging van wellnessgoeroe Ariël in het afgelegen, exclusieve kuuroord. Holly start dit onderzoek nadat een moeder alarm slaat over haar plotseling verdwenen zoon Martyn die voor een behandeling in het kuuroord verbleef. Al snel verstoren vreemde gebeurtenissen en onuitgesproken spanningen de serene façade. Terwijl vertrouwen tussen gasten en personeel afbrokkelt, wordt duidelijk dat het kuuroord minder een plek van genezing is dan een gesloten systeem vol geheimen. De roman onderzoekt hoe kwetsbaarheid, isolatie en manipulatie elkaar versterken wanneer niemand is wie hij lijkt.
Het kuuroord is een subtiele maar beklemmende thriller waarin rust en luxe langzaam omslaan in wantrouwen. Ruth Kelly speelt effectief met sfeer: het serene decor van het kuuroord versterkt juist het gevoel van isolatie en dreiging. De kracht van het boek zit minder in spectaculaire actie dan in psychologische spanning en onderhuidse angst. Niet alle personages zijn even diep uitgewerkt, maar de roman houdt je scherp door zijn thematiek van controle, kwetsbaarheid en schijnveiligheid. Pas tegen het einde van het boek werd het echt spannend. Daarin vond ik het spijtig dat het einde zich wat onrealistisch aan deed. Een meeslepende leeservaring die laat zien dat ontspanning soms het gevaarlijkst is wanneer je je waakzaamheid verliest.